Annons

Ola Stensson:Kinas frigörelse började med opiumkriget

Storbritannien förnedrade det tvåtusenåriga kejsardömet Kina i april 1842, i det fördrag som följde efter opiumkriget. Sedan dess har olika former av diktaturer använt kriget för att motivera disciplinerade uppoffringar av folket.

Under strecket
Publicerad

Det brittiska imperiet odlade opium i Indien och man har beräknat att langningen till Kina år 1856 stod för 22 procent av Indiens statsinkomster. Till viss del, hävdar åtminstone historikern Julia Lovell, bidrog detta faktiskt till att hålla världsekonomin igång. För knarkvinsterna köpte Storbritanniens köpmän bomull från de amerikanska sydstaterna, USA köpte te i Kanton och köpmännen i Kanton inhandlade mer opium.

Detta var inte bara ett problem för den kinesiska folkhälsan, det var också ett problem för kejsardömets ekonomi. Opiumet betalades med silver, men det var också i silver skatter drevs in och den kinesiska krigsmakten betalades. Mellan 1805 och 1839 ökade den kinesiska importen av opium från 3159 till 40200 kistor per år. Mellan 1800 och 1810 hade ett överskott från handelsbalansen på 26 miljoner dollar flutit in i Kina. Mellan 1828 och 1836 hade i stället ett underskott på 38 miljoner dollar flutit ut och missbruket var spritt över hela landet. När Kina försökte göra något åt detta, uppstod en väpnad konflikt. Historien känner den som opiumkriget.

Annons
Annons
Annons