Krönika

Ola Wong:It – ett verktyg för det totalitära samhället

Ola Wong

Nyligen började den kinesiska chatroboten ”Baby Q” att kritisera kommunistpartiet och uttrycka stöd för demokrati. På frågan om den älskar kommunistpartiet svarade chatboten ”Nej.” När en annan skrev ”Länge leve kommunistpartiet” sa Baby Q: "Tror du att ett så korrupt och inkompetent partiet kan bli långlivat?”. Skärmdumpar togs, blev virala. Bolaget Tencent tvingades censurera den fritänkande algoritmen från sin populära meddelande-app QQ.

Under strecket
Publicerad
Ng Han Guan/AP
Foto: Ng Han Guan/AP
Annons

Men med sådana små undantag av artificiella dissidenter, eller vad det nu egentligen var, går it-samhället mycket bra för kommunistpartiet. Internet och sociala medier har tvärtemot vad naiva it-aktivister trodde inte visat sig vara ett hot utan ett instrument för att låta storebror övervaka och kontrollera varje individ ända in på pulsen.

Det är möjligt genom samkörning av ett rikstäckande och överallt närvarande och ständigt uppkopplat nät av övervakningskameror med ansiktsigenkänning, den nya nationella id-databasen med chip, artificiell intelligens (AI), individuella samhällsbetyg, kontantlösare samhälle, och "tingens internet" med exempelvis uppkopplade kylskåp, luftkonditionering, kläder.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons