Annons
X
Annons
X

Kinas börser stoppas igen

Handeln på Kinas börser hann knappt öppna på torsdagen innan handeln stoppades för resten av dagen på grund av stora kursfall. Det är andra gången denna vecka, vilket sänder chockvågor genom världsekonomin.

Av TT
Kinas skakiga ekonomi
[object Object]
Shanghaibörsen på torsdagen. Foto: Ng Han Guan/AP

CSI 300-indexet, som täcker börserna i både Shanghai och Shenzhen, gick på torsdagsmorgonen ned med över 7 procent, vilket ledde till ett automatiskt handelsstopp resten av dagen.

Stoppet utlöstes efter mindre än en timmes handel. Även i måndags stoppades handeln helt sedan kurserna gått ner över 7 procent.

Fallet på kinesiska börser smittar av sig. I Hongkong har kurserna också fallit kraftigt i dag, med hittills 2,4 procent och även Tokyo har fallit.

Annons
X

Bakom nedgången ligger ökad oro över utvecklingen i den kinesiska ekonomin. Chris Weston, strateg vid IG i Melbourne, konstaterar att det varit svårt att hinna hämta andan under 2016 års första handelsvecka, investerare har inte vetat hur de ska agera.

– För att få stämningsläget att vända så kommer vi att behöva stabiliserande eller positiva rörelser för den kinesiska valutan, säger han.

Den kinesiska valutan, yuanen, ligger nu på sin lägsta nivå mot dollarn sedan i februari 2011. Kinas centralbank har sänkt den officiella riktkursen med 0,5 procent mot dollarn, den största sänkningen sedan devalveringen i augusti.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  På valutamarknaden tillåts yuanen fluktuera två procent upp och ner jämfört med riktpriset.

  Annons
  Annons
  X

  Shanghaibörsen på torsdagen.

  Foto: Ng Han Guan/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X