Kinaexpert: Stort intresse för svenska bolag

Medan de kinesiska storköpen i väst kommer slag i slag lär förvärven i Sverige fortsätta att ske bland främst små och medelstora företag, då ägandet i svenska storföretag ofta är låst i sfärer och bolagen därför är mer svåråtkomliga. Det bedömer den svenska Kinarådgivaren Frédéric Cho i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt på torsdagen.

Under strecket
Direkt
Publicerad
Annons

– Det pågår redan kinesiska förvärv i visst mått av små och medelstora svenska bolag i viss utsträckning, och det tror jag kommer att fortsätta. Storföretag kan visserligen i många fall vara attraktiva, men de är ofta svårare att köpa in sig i på grund av de ägarstrukturer, med sfärtillhörighet och så vidare, som dominerar i Sverige i högre utsträckning än det mer familjedominerade näringslivet i exempelvis Tyskland, säger han.

Bland sektorer kineserna är på jakt efter nämner han olika typer av miljöteknik, till exempel luft-, vatten-, avgas- och vattenrening, eftersom Kina har stora utmaningar kring föroreningar. Hälsa och sjukvård är också intressant, menar Frédéric Cho.

Annons
Annons
Annons