Annons
X
Annons
X

Expert: Räkna med fler skräcksiffror från Kina

Det är inte sista gången siffror från Kina kommer sätta skräck i världens börser. Det menar Fredrik Hähnel, SEB:s Kinachef. Förutom ett överraskande svagt inköpschefsindex är aktieinvesterarna nervösa för att Kina ska bli del av ett globalt valutakrig.

Kinas skakiga ekonomi
[object Object]
Börsen i Peking på måndagen. Foto: Andy Wong/AP

Fredrik Hähnel menar att försvagningen av den kinesiska ekonomin fortfarande i huvudsak handlar om tillverkningssektorn. Servicesektorn och konsumtionen är än så länge stark.

Dagens tillverkningssiffra var svagare än väntat. Det förvånar, enligt Fredrik Hähnel, med tanke på att Kina trots allt har satt in kraftfulla stimulanser under hela 2015.

– Omställningen Kina är inne i - från investeringar till konsumtion - kommer vara smärtsam. Kina har byggt upp en enorm överkapacitet. Det är därför varken första eller sista gången siffror från Kina kommer sätta skräck i marknaden, säger Fredrik Hähnel från Hongkong.

Annons
X

Det var tidigt i morse det kinesiska tillverkningsindexet caixin publicerade en indexsiffra på 48.2. Det var lägre än novembersiffran på 48.6 och dessutom en bra bit under marknadens förväntan på 48.9. Detta efter att indexet hade förbättrats två månader i rad. Ett index under 50 indikerar en försvagning och det låg under 50 alla månader utom februari under 2015.

Men det var inte bara statistik som skrämde upp marknaderna i Asien.

Fredrik Hähnel, chef för SEB i Kina. Foto: Jan Almgren

– Det handlar också om oro för Mellanöstern, Saudiarabien och Iran. Mer Kinaspecifikt så publicerades idag uppgifter på att aktier till ett värde av 95 miljarder yuan, som varit upplåsta för större aktieägare enligt kinesiska regler kan säljas under kommande veckor, säger Fredrik Hähnel.

– I morse satte dessutom den kinesiska centralbanken kursen på valutan över 6,50 mot dollarn för första gången sedan devalveringarna inleddes i somras. Det spär på spekulationerna om att Kina ska fortsätta försvaga valutan och därmed de facto bli en del av ett globalt valutakrig.

Är du orolig?

– Så länge nedgången i tillverkningsindustrin inte påverkar det allmänna sentimentet i Kina så ser jag detta mer som en naturlig ombalansering bort från investeringar och tillverkning och mer mot konsumtion och serviceindustri som många har eftersökt under en längre tid.

Annons
Annons
X

Börsen i Peking på måndagen.

Foto: Andy Wong/AP Bild 1 av 2

Fredrik Hähnel, chef för SEB i Kina.

Foto: Jan Almgren Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X