Annons
X
Annons
X

Kinaexpert om sänkt tillväxtmål: "Inte förvånad"

Kinas tillväxt är den lägsta på 25 år och det nya tillväxtmålet i femårsplanen ligger på – för Kina – låga 6,5 procent. Enligt Kinakännaren Kristina Sandklef är tiden med mycket hög tillväxt förbi.

Kinas skakiga ekonomi
[object Object]
Kinas president Xi Jinping och premiärminister Li Keqiang samtalar efter öppningen av folkkongressen. Foto: Mark Schiefelbein/TT

I år är ett av huvudmålen för världens andra största ekonomi en tillväxt på 6,5–7 procent, sade premiärminister Li Keqiang i sitt öppningstal på helgens folkkongress. Det tidigare tillväxtmålet var "runt 7 procent".

På fem år ska tillväxttakten ligga runt 6,5 procent. Femårsplanen ska spikas i parlamentet de närmaste två veckorna.

– Jag är inte ett dugg förvånad att man sänker siffran, säger Kristina Sandklef.

Annons
X

Tror du partiet tycker det är jobbigt att behöva skruva ned takten för BNP-tillväxt?

– På sätt och vis. Men samtidigt sjunker tillväxten och den kinesiska ledningen, som får råd av välutbildade ekonomer, behöver anpassa sig efter verkligheten för att vara trovärdig. Har man så stor ekonomi som Kina som kan inte tillväxttalen fortsätta att vara lika höga hur länge som helst.

Kristina Sandklef var tidigare makroekonom med fokus på Kina för fondförvaltarfirman East Capital. Nu driver hon egen konsultverksamhet. Foto: TOMAS ONEBORG

**Kommunistpartiet firar 100 år **2021 och för ledningen det är viktigt att partiet uppnår det tidigare uppsatta målet med fördubblad BNP mellan år 2010 och 2020.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Siffran är nog en konsekvens av att partiet räknat på vad som krävs för att uppnå det, säger Kristina Sandklef.

  **Kinas ekonomi står **inför stora utmaningar det här året, men landet kommer att kunna upprätthålla sina ekonomiska och sociala utvecklingsmål, sa premiärministern Li Keqiang i sitt öppningstal enligt TT.

  – Vi måste förbereda oss på en tuff kamp, sa han.

  Kina är inne i en strukturomvandling. Enligt Kristina Sandklef håller landet på att byta inriktning i ekonomin.

  – Man ska sparka 1,8 miljoner arbetare inom kol- och stålindustrin. Det är slut på stora stimulansprogram i form av infrastrukturprojekt. Nu vill man styra om till en mer modern, normal ekonomi med konsumtion och innovation som driftkraft, säger hon.

  – En del tror att partiet håller på att tappa kontrollen. Det kan vara en delförklaring till det ökade förtrycket i Kina i dag. Det kommer rapporter om att det förs ut pengar från Kina i hemlighet. Det är rika människor, som exempelvis genom att satsa på fastigheter i London eller New York, vill säkra sina pengar, säger Kristina Sandklef.

  Partiet försöker styra landet, och miljardbefolkningen, genom strukturomvandlingen och har öronmärkt 100 miljarder renminbi (130 miljarder svenska kronor) till de inom kol- och stålindustrin som förlorar jobbet. Det sociala skyddsnätet i samhället håller på att byggas ut, enligt Kristina Sandklef.

  Inflationsmålet för i år är på runt 3 procent och arbetslösheten spås ligga på 4,5 procent.

  Annons
  Annons
  X

  Kinas president Xi Jinping och premiärminister Li Keqiang samtalar efter öppningen av folkkongressen.

  Foto: Mark Schiefelbein/TT Bild 1 av 2

  Kristina Sandklef var tidigare makroekonom med fokus på Kina för fondförvaltarfirman East Capital. Nu driver hon egen konsultverksamhet.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X