Kinaexpert: ”Det har skötts slappt”

– Jag är inte förvånad. Det har varit slappt skött. Det säger Frédéric Cho, som kritiserat Invest Swedens Kinaverksamhet och som också satt med i Statskontorets särskilda expertgrupp.

Under strecket
Publicerad
Frédéric Cho, Handelsbanken, och vice ordförande i Sweden China Trade Council.
Hur ser du på Sveriges allt tätare handelsförbindelser med Kina?
– Det är bättre med kontakt än inga kontakter, för med kontakter kan man påverka. Sen blir det ibland tufft att räkna hem lönsamheten, dels på grund av konkurrensen, men också för att kineserna är tuffa förhandlare
Finns det saker vi inte bör exportera till Kina?
– Ja, vi ska väl hålla oss till de beslut som fortfarande gäller sedan 1989, det finns ingen anledning att ändra på det unilateralt. Men i samband med den här typen av besök borde man trycka på så att Kina öppnar marknaden ytterligare. Sverige är ett av världens mest öppna länder, medan man i Kina inte låter utländska investerare få lika mycket inflytande.
Har svenska företag något ansvar när det gäller mänskliga rättigheter i Kina?
– Ett företags huvudsakliga ägare är gentemot ägarna, men det är också att föregå med gott exempel att vara en bra arbetsgivare och hantera sina anställda på ett humant sätt. Där är svenska företag väldigt bra, jämfört med många andra.

Frédéric Cho, Handelsbanken, och vice ordförande i Sweden China Trade Council. Hur ser du på Sveriges allt tätare handelsförbindelser med Kina? – Det är bättre med kontakt än inga kontakter, för med kontakter kan man påverka. Sen blir det ibland tufft att räkna hem lönsamheten, dels på grund av konkurrensen, men också för att kineserna är tuffa förhandlare Finns det saker vi inte bör exportera till Kina? – Ja, vi ska väl hålla oss till de beslut som fortfarande gäller sedan 1989, det finns ingen anledning att ändra på det unilateralt. Men i samband med den här typen av besök borde man trycka på så att Kina öppnar marknaden ytterligare. Sverige är ett av världens mest öppna länder, medan man i Kina inte låter utländska investerare få lika mycket inflytande. Har svenska företag något ansvar när det gäller mänskliga rättigheter i Kina? – Ett företags huvudsakliga ägare är gentemot ägarna, men det är också att föregå med gott exempel att vara en bra arbetsgivare och hantera sina anställda på ett humant sätt. Där är svenska företag väldigt bra, jämfört med många andra.

Foto: GUNNAR LUNDMARK
Annons

Det finns en lång historik av dåligt skötta investeringsprojekt inom Invest Sweden. Det har Frédéric Cho, en av Sveriges främsta Kinakännare och rådgivare på Handelsbanken, pekat på flera gånger. Han är mån om att poängtera att tanken bakom själva verksamheten – att få utländska investeringar till Sverige – fyller sin funktion. Men att det i utförandet har gått snett.

– Det här blir en väckarklocka som borde ha ringt långt tidigare. Det finns stora brister i Invest Swedens verksamhet och rapporten bekräftar ytterligare det som framkom i Statskontorets granskning, säger Frédéric Cho och fortsätter:

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons