Annons

Johan Lagerkvist:Kina vill vara med och forma vår framtid

Kina har på senare tid visat ett ökande intresse för att med kraft delta i multilaterala ­organisationer och ramverk. Landet befinner sig i en brytningstid mellan att fortsatt iaktta försiktighet och att föra fram en egen vision om världens framtid.

Under strecket
Publicerad

Kinaspecialisten Gerald Segal hävdade i tidskriften Foreign Affairs 1999 att ”Kina är överskattat som marknad, makt och källa till idéer. Som mest är Kina en andra rangens makt som bemästrar den diplomatiska teaterns konst: landet har fått oss att självmant lägga ifrån oss vår misstro visavi dess styrka”.

Är Segals nästan tio år gamla bild av Kina fortfarande överensstämmande med verkligheten? Nej, när Kinas president Hu Jintao i dag med sin hustru Liu Yongqing besöker Sverige kan vi efterklokt konstatera att mycket har hänt. Det stora land som Hu regerar över håller redan på att växa ur sin regionala stormaktskostym. Snart är det dags för en kostym i större storlek. Vi vet att Kina i dollar räknat i dag är världens fjärde största ekonomi och har den största valutareserven, mer än en biljon dollar. Vi vet också att Kinas diplomater runtom i världen arbetar intensivt för att bättra på relationerna med andra länder och att landets inflytande därför ökar överallt. President Hu Jintao och hans premiärminister Wen Jiabao och andra ledande kinesiska politiker reser själva mycket. De vill med sin egen närvaro understryka att Kinas engagemang med omvärlden inte bara är prat. Avsikten är att bygga nya starka allianser särskilt i Sydöstasien, i Latinamerika och i Afrika. På sina utlandsresor de senaste åren har Hu Jintao ständigt talat om behovet av en fredlig och för alla länder gynnsam ekonomisk utveckling och ”byggandet av en harmonisk värld”.

Annons
Annons
Annons