Kina väljer ny ledare i sommar

Under strecket
Publicerad
Annons

BANGKOK Högsommaren har kommit till norra Kina - vilket betyder att det är den tid på året landets ledare samlas till ett informellt möte i badorten Beidaihe vid havet 20 mil öster om Peking. I år blir mötet extra viktigt då president Jiang Zemin tros avgå i höst.
Det härskande kommunistpartiet kommer att hålla sin 16:e kongress i höst. Det är då presidenten och partiledaren Jiang Zemin, som tillhört den högsta ledningen i ett årtionde, förväntas avgå. En ny generation av ledare skall sedan leda landet in i 2000-talet, förbi OS 2008, och fram till ett nyare, modernt Kina, som kan bli en ny stormakt och rival till USA.

Spekulationerna är därför stora, men utländska bedömare är försiktiga med att förutspå hur den nya ledningen kommer att se ut. Kinas kommunistparti har nästan alltid tidigare överraskat omvärlden med oväntade beslut och utnämningar. Men nu ser det ut som att den 58 år gamle Hu Jintao kommer att bli Kinas nye ledare.
Jiang kan som sin företrädare Deng Xiaoping behålla posten som
ordförande för det Centrala militärrådet, en post som ger honom stort inflytande bakom scenen och garanterar den kontinuitet som ledningen efterstävar.

Annons
Annons
Annons