Kina tillåter privat ägande

Under strecket
Publicerad
Annons

Peking Nu ska kineser få äga egendom privat. Kinas parlament godkände igår ett tilllägg till landets författning.
Fem årtionden efter det att Kommunistpartiet tog makten, nationaliserade privat egendom och inledde en blodig kampanj mot jordägare, fattade parlamentet ett beslut som urvattnar den kommunistiska ideologin i världens folkrikaste land.
Den godkända klausulen lyder: ”Privat egendom som införskaffats lagligt är okränkbar”.
Författningen som nu ändrades för fjärde gången sedan den antogs 1982 jämställer privat egendom med statlig egendom. Det ses som en viktig förutsättning för att hålla igång den ekonomiska tillväxten.

Iakttagare sade att erkännandet av privat äganderätt återspeglar partiets önskan att både behålla makten och anpassa sig till de samhälleliga förändringar som 25 års ekonomiska reformer och framväxten av en privat sektor åstadkommit.
Samtidigt som parlamentet befäste den privata äganderätten efterlyste premiärminister Wen Jiabao åtgärder för att fasa ut skatten för fattiga
bönder och skapa jobb för arbetslösa för att minska de gapande välståndsklyftorna mellan storstäderna och landsbygden.
Wen varnade för att ökande klyftor kan skapa social oro och lovade att skapa nio miljoner nya jobb.
Att parlamentet också godkände Jiang Zemins teorier sågs som ett erkännande av den privata sektorns betydelse.
Jiang lämnade presidentposten och partiledarposten i november 2002. Iakttagare såg beslutet som ett bevis på att Jiang trots att han dragit sig tillbaka fortfarande har ett påtagligt inflytande.

Annons
Annons
Annons