Annons

Kinas väg mot global dominans går genom Afrika

Efter reklamen visas:
Ekonomistudion Kina tar över Afrika
Under strecket
Publicerad

Kina har siktet inställt på att inom några årtionden bli världens största ekonomiska supermakt. Första steget på vägen är att dominera Afrika.

Under det senaste decenniet har Kinas investeringar i afrikanska länder ökat kraftigt. Nu i september möttes Kinas president Xi Jinping och en rad afrikanska ledare och utlovade då ännu större stöd i form av biliga lån och löften om nya investeringar. Sasja Beslik, chef för hållbara finanser på Nordea, har gjort flera resor till afrikanska länder de senaste åren och själv märkt av Kinas påtagliga närvaro i flera länder:

– Vägskyltarna i vissa delar av Östafrika är skrivna på kinesiska, det säger ganska mycket om vad Kina gör i Afrika, säger han när han gästar SvD:s Ekonomistudion.

Enligt Sasja Beslik har Kina en tydlig långsiktig strategi men att öka sin närvaro och sitt inflytande i Afrika, i takt med att västvärldens intresse för kontinenten minskar.

–Så som världen ser ut just nu är Europa och hela västvärlden upptagen med helt andra frågor än Kina. Kina har ju ett långsiktigt perspektiv om hur de ska stärka sin förmåga att kunna bli världsmakt om 30-40 år.

Annons
Annons

–Många kritiker har kallat det Kina gör för en form av nykolonialism och att man suger ut resurser från Afrika, hur ser du på det?

–Kolonialism eller inte, för Kina är Afrika en strategisk ekonomisk yta. Det gäller inte bara Afrika utan även andra länder och regioner i framförallt Asien, som av Kina ses som nära marknader där man ska utvidga sin kapacitet.

–Inom 20-30 år kommer Kina ha 300-500 miljoner medelklassinvånare som kommer konsumera ganska mycket. Det betyder att Kina behöver yta och man behöver resurser för att tillgodose de behov man kommer ha.

Ser du några etiska dilemman med Kinas agerande?

–Det finns ganska stora utmaningar med att stora statliga kinesiska företag går in i den här typen av regioner eftersom det missgynnar både västerländska och inhemska bolag som jobbar med hållbarhetsaspekter på riktigt. Kina kommer in och skapar nya regelverk kring hur man ska agera i allt från mänskliga rättigheter till miljöfrågor, och här har kinesiska bolag en helt annan syn och framförallt en sämre standard. De flesta västerländska bolag med verksamhet i de här länderna förväntas ta hand om de här frågorna på ett helt annat sätt.

Så hur långsiktigt tänker Kina? Längre än vad man kan föreställa sig. Sasja Beslik nämner som exempel hur han för några år sen lyssnade på en föreläsning av Kinas tidigare premiärminister Wen Jiabao:

–Han började hela föreläsning med att prata om Kinas nästa hundra år. Det är ett perspektiv som saknas i Sverige och Europa.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons