Annons
X
Annons
X

Kina täpper till kryphål i nätcensur

Myndigheterna i Kina har inlett en kampanj mot virtuella privata nätverk (VPN), av många utnyttjad för att ta sig förbi "den stora brandväggen" som används för att censurera internet.

Av TT-AFP
[object Object]
Internettjänster som Google, Youtube och Facebook är redan blockerade i Kina. Foto: AP/TT

Tekniken gör det exempelvis möjligt att koppla upp sig mot tjänster som Google, Youtube, Facebook och Twitter, som annars är blockerade i Kina.

Enligt ett uttalande från myndigheterna "finns tecken på en oordnad utveckling som kräver omedelbara åtgärder". Alla VPN-tjänster kommer därför att behöva ett tillstånd från regeringen, vilket enligt den Hongkongbaserade tidningen South China Morning Post innebär att de flesta VPN-tjänsterna i ett slag blir olagliga.

Inte minst är VPN-uppkopplingarna populära bland utlänningar i Kina. Och de verkar få vissa öppningar i regelverket, eftersom det nämns att utländska företag kan ha legitima behov av VPN.

Annons
X

Kommunistregimen klubbade igenom en hårt kritiserad lag om internetsäkerhet i november. Organisationen Freedom House placerade innan dess Kina på sista plats i en undersökning om friheten på nätet – efter länder som Syrien och Iran.

Annons
Annons
X

Internettjänster som Google, Youtube och Facebook är redan blockerade i Kina.

Foto: AP/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X