Kina stuvar om världens största mobilmarknad

Under strecket
Publicerad
Annons

Den kinesiska regeringen har bestämt sig för att stuva om på den inhemska mobilmarknaden - den största i världen med omkring 140 miljoner mobilanvändare.
Förändringen innebär att dagens två mobiloperatörer, China Mobile och China Unicom, får konkurrens av ytterligare två bolag. De två nykomlingarna må nu vara nya i mobilbranschen men knappast i telekomvärlden. Det handlar nämligen om China Telecom och China Netcom som i dag ägnar sig åt att sälja vanlig fast telefoni och sköta datatrafik.
En talesman för det kinesiska informationsministeriet uppger för nyhetsbyrån Reuters att de fyra bolagen i fortsättningen ska ägna sig åt all typ av teletrafik, antingen den är fast, mobil eller ren datakommunikation.
China Telecom och China Netcom kommer därför att få var sin mobillicens. Samtidigt förväntas China Mobile ge sig in på det fasta området.

Beskedet att China Mobile ska splittra sig på annat än bara den lönsamma mobiltelefonin togs dock emot med skepsis bland telekomanalytiker.
Det förekom också misstankar om att beslutet egentligen bara är ett sätt att begränsa konkurrensen. För även om det blir ytterligare två mobiloperatörer så sätter man samtidigt upp en gräns som hindrar fler än de fyra att komma in.

Annons
Annons
Annons