Annons
X
Annons
X

Kina-status svår nöt för EU

Tiotusentals arbetslösa eller handelskrig med Kina? Var god och välj. Tuffa dagar väntar när EU ska hantera Kinas marknadsekonomiska status.

Av TT

Klockan tickar obönhörligt fram mot den 11 december i år. Då – på dagen 15 år efter Kinas inträde i världshandelsorganisationen WTO – anser regeringen i Peking att landet automatiskt inte längre kan anses vara "icke-marknadsekonomiskt". Och då blir det i så fall betydligt svårare för omvärlden, som EU till exempel, att införa skyddstullar mot Kina med hänvisning till dumpade priser.

Uff, säger framför allt de europeiska stålbolagen.

– Det ger ett obegränsat tillstånd till att dumpa och förstöra miljontals jobb i sektorer som stål, bilar, energiteknik, verktyg och kemikalier, varnade Milan Nitzschke, talesman för industriorganisationen Aegis Europe i förra veckan, enligt Reuters.

Annons
X

Långt ifrån alla håller dock med om katastrofscenariot.

– 1,3 procent av EU:s handel påverkas av antidumpningtullar. Att det skulle slå på tre miljoner jobb, som räknades ut av en tankesmedja i USA på beställning av stålindustrin i Europa – det är trams, säger svenske EU-parlamentsledamoten Christofer Fjellner (M).

Han pekar i stället på faran med det motsatta.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Om vi bestämmer oss för att inte respektera Kinas anslutningsfördrag till WTO – vad blir konsekvenserna av det och hur många jobb kostar det? Vilka strafftullar kommer Kina då att införa mot EU? Kommer det att starta ett handelskrig? säger Fjellner.

  En nyckelroll i frågan har svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström, med ansvar för handelsfrågor. Hon har lovat återkomma "i sommar" med besked om hur EU bör agera. Fram till dess lär hon pressas hårt av allt från frihandelsvänner till tullsugna politiker och industrilobbyister.

  – Det är hennes ansvar att se till att vi inte hamnar i en dyr och farlig handelskonflikt med Kina. Men den svåra utmaningen är hur hon ska kunna skapa en politisk majoritet för det, säger Christofer Fjellner.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X