Annons
X
Annons
X

Kina sänker tillväxttakten

Kina sänker tillväxtökningen i ekonomin i år till 6,5–7 procent, enligt premiärminister Li Keqiang. På fem år ska tillväxttakten ligga runt 6,5 procent.

Av TT
(uppdaterad)
Kinas skakiga ekonomi

Kinas BNP-tillväxt föll till 6,9 procent i fjol, den lägsta på 25 år.

I år är ett av huvudmålen för världens andra största ekonomi en tillväxt på 6,5–7 procent, sade premiärminister Li Keqiang i sitt öppningstal på helgens folkkongress. Det tidigare tillväxtmålet var "runt 7 procent".

Inflationsmålet är på runt 3 procent och arbetslösheten spås ligga på 4,5 procent.

Annons
X

Kinas ekonomi står inför "stora utmaningar" det här året, men landet kommer att kunna upprätthålla sina ekonomiska och sociala utvecklingsmål, sade Li Keqiang.

– Vårt lands utveckling står inför fler och större svårigheter, så vi måste förbereda oss på en tuff kamp, sade premiärministern.

Kina kommer att sträva efter att hålla en årlig tillväxt på 6,5 procent eller mer de kommande fem åren, enligt talet, något som analytiker har räknat med.

Landet kommer att tillåta fler privata investeringar i banksektorn, förbättra mekaniken på räntemarknaden och för hur den utländska valutareserven hanteras. Marknaden ska också bli mer transparent och förutsägbar.

Femårsplanen ska spikas i parlamentet de närmaste två veckorna.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X