Kina och Sydkorea i historiekonflikt

Under strecket
Publicerad
Annons

Förhållandet mellan Kina och Sydkorea har hamnat i sin djupaste kris sedan diplomatiska relationer upprättades länderna emellan för tolv år sedan, rapporterar New York Times.
Konflikten gäller hur historien ska tolkas, närmare bestämt den som rör kungadömet Koguryo.
Detta rike präglades av en högtstående civilisation och styrde över stora delar av det som i dag är nordöstra Kina och Nordkorea, från 37 f Kr till 668 e Kr, då landet erövrades av Kina. Koreaner ser Koguryo som nationens ursprung, och därifrån kommer även namnet Korea.
I våras suddade kinesiska UD bort alla referenser till Koguryo på ministeriets hemsida om Koreas historia. I somras deklarerade nyhetsbyrån Nya Kina att Koguryo aldrig var självständigt, och istället ska beskrivas som en före detta kinesisk provins.

Sydkoreanska historielärare svarade med att demonstrera mot den farliga ”sinocentrismen”, och när Japans och Kinas landslag i fotboll möttes i augusti hejade sydkoreanerna på Japan, tidigare den stora ärkefienden.
Enligt New York
Times handlar Kinas kampanj om ledningens rädsla för uppror. Man befarar att miljoner etniska koreaner i nordöstra Kina en dag kommer att kräva ett Storkorea.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons