Kina konkurrerar på sina egna villkor

Under strecket
Publicerad
Annons

Det kinesiska budet på USA:s Unocal visar att striden skärps om världens naturtillgångar. Frågan ställs på sin spets hur länge Kina ska få utnyttja frihet i omvärlden som nekas andra på hemmaplan.
Det statskontrollerade kinesiska oljebolaget Cnooc bjuder över USA-tvåan Chevron om Unocal, ett medelstort amerikanskt energi- bolag. Kontantbudet från Cnooc uppgår till 18,5 miljarder dollar medan Chevrons kombination av pengar och aktier har värderats till 16,4 miljarder dollar. Chevrons bud har Unocals styrelse accepterat. Kan ett statsägt kinesiskt bolag övertrumfa en inhemsk oljejätte i USA?
Redan före budet har kongressmän från Kalifornien, Unocal och Chevron är hemmahörande i delstaten, krävt att kineserna stoppas. Andra varnar för ett sådant steg.

Kinesernas intresse är att säkra Kinas behov av energi- och naturtillgångar. Därför går man utan skrupler in i länder som Sudan. Folkmord väger lätt mot olja i kinesiska kalkyler.
Unocal utvinner dock främst naturgas, merparten i Asien. Den är svårare att
transportera hem till Kina än olja och Unocals viktigaste produktionsområde är offshore i Thailand. Gasen är av stor vikt för Thailands elproduktion och landet skulle knappast acceptera att den exporterades. Därför vittnar budet på Unocal om den allt intensivare klappjakt på naturtillgångar som följer i den kinesiska industriexpansionens spår. Men det är en enkelriktad uppköpskampanj.
Att lägga bud på naturtillgångar i Kina är förstås omöjligt. Utlänningar har inte ens rätt att på egen hand driva företag i Kina. Det måste vara samverkansprojekt vilket har fått tillverkare som Scania att avstå. Lastbilstillverkaren vill inte servera potentionella kinesiska konkurrenter sina affärshemligheter på silverbricka.
Kinas ekonomiska uppgång efter Maos katastrofala kampanjer, som kostade miljoner livet och saboterade utvecklingen, är en händelse av historiska dimensioner. Den ställer också saker på sin spets eftersom det handlar om en nation med 20 procent av världens befolkning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons