”Kina kan inte ses som vilket land som helst”

Foto: Maja Suslin/TT

Det är naivt att anta att en auktoritär stormakt som Kina kan behandlas som vilket land som helst. Sverige måste ställa helt andra krav i relationen till Kina, skriver moderata ungdomspolitiker.

Under strecket
Publicerad
Annons

Under den rådande coronakrisen hyllas Kina för sitt snabba agerande. Upprättandet av fler sjukhus, ökad produktion av ansiktsmasker samt strikta utegångsförbud är ett flertal exempel. I detta läge får man inte glömma vilken typ av stat Kina faktiskt är, och varför virus som sars och fågelinfluensan, sprids just från Kina. Högre krav måste ställas på att Kina blir ett fritt land.

Covid-19 är inte den första pandemin som sprids från Kina. Det tycks finnas ett mönster i hur de på ett grovt bristfälligt sätt hanterar virus, vilket leder till att spridningen blir så pass stor. Från det att covid-19 upptäcktes förra året, till det att Wuhan stängdes ner, hann mer än fem miljoner människor resa till och från regionen. Om gränserna hade stängts ner tidigare, såsom visselblåsaren Li Wenliang rekommenderade, hade världen förmodligen varit skonad från detta kaos. Detta enligt en studie från University of Southampton.

Annons
Annons
Annons