Kina inleder massiv kampanj mot hivspridning

Under strecket
Publicerad
Annons

Peking Den internationella aidsdagen uppmärksammades över hela världen i går. Kina meddelade att man äntligen inleder en välbehövd kampanj mot aids.
Kina riktade ljuset mot sin snabbt ökande aidskris genom att tillkännage i Folkets palats i Peking att en miljon studenter ska sätta igång ett informationsprogram mot immunbristsjukdomen på landsbygden.
FN-tjänstemän berömde Kina för väsentliga framsteg i aidsbekämpningen.
I Folkets palats framträdde för första gången aidssmittade. Men när en av dem sade till journalister att många sjuka inte får någon hjälp alls hejdades han av en sköterska.
Sjukdomen beräknas öka med 30 procent årligen i Kina och amerikanska CIA tror att Kina 2010 kan ha mellan 10 och 20 miljoner smittade.
I hela världen har nu 42 miljoner människor smittats med hiv. Förra året krävde aids 3,1 miljoner dödsoffer och omkring fem miljoner smittades.
Värst drabbat i världen är södra Afrika. Totalt är 30 miljoner hivsmittade eller aidssjuka i Afrika söder om Sahara. Asien-Stillahavsregionen
beräknas av FN ha 7,2 miljoner smittade.
Indien är hårt drabbat. Indien kommer enligt CIA att ha de flesta hiv-offren i världen 2010. I Bombay, med 400 000 aidssjuka, spelade prostituerade gatuteater för att väcka medvetenhet om hiv.

Sjukdomen sprids också snabbt i Baltikum, Ryssland och Centralasien enligt en rapport av FN-organet Unaids. Snabbast sprids viruset i Estland. 1999 upptäcktes 12 fall av hiv. Två år senare var den siffran 1 474 smittade.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons