Annons

Kina hotar journalister

Kinesisk polis har hotat med att dra in visumen för utländska journalister som försöker bevaka ”Jasminprotester”. För första gången på länge förbjuder myndigheterna rapportering från centrala platser i Peking och Shanghai.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Utländska journalister har i praktiken förbjudits att arbeta i områden i centrala Shanghai och Peking där det kallats till ”Jasminprotester” varje söndag. Under veckan har polisen i de båda städerna kallat in utländska journalister som rapporterade från söndagens polisinsats till enskilda möten. Internationella Journalistfederationen (IFJ) kritiserar det som en tillbakagång från reglerna om ökad öppenhet som Peking införde för att få OS 2008.

Även undertecknad blev i onsdags inkallad till polisen i Shanghai för en ”kontroll av visum” och tillsagd att inte arbeta i området kring biografen Fred vid Folkets torg i Shanghai. Andra journalister, som Sveriges Radios korrespondent Hanna Sahlberg, hotades med indraget journalistvisum om de skulle gå till protestplatsen vid shoppinggatan Wangfujing i Peking utan tillstånd. Journalister som sökt tillstånd har nekats.

Annons
Annons
Annons