Annons

Kina har en lång historia av splittring

Shi Huangdis rikssamling på 200-talet f.Kr. var Kina splittrat i mängder av småkungadömen.
Shi Huangdis rikssamling på 200-talet f.Kr. var Kina splittrat i mängder av småkungadömen. Foto: Album/TT

Det som avgjorde de kinesiska dynastiernas öden var den rent militära kompetensen: om denna komprometterades av motgångar föll rikena samman.

Under strecket
Publicerad

Dick Harrison.

Foto: TT

Fråga: ”I många historieböcker kan man läsa att Kina har en lång historia bakom sig som enad stormakt under kejsardynastier, vilka avlöste varandra med några seklers mellanrum, dock utan att det grundläggande systemet ändrades. Har Kina aldrig varit splittrat?”

Dick Harrison: Jodå, flera gånger. Före Shi Huangdis rikssamling på 200-talet f.Kr. var landet splittrat i mängder av småkungadömen. Därefter vidtog mer än 400 år då landet i sin helhet styrdes av Handynastin. Efter några decenniers splittring i tre riken på 200-talet återsamlades Kina än en gång under Jindynastin, men bara för en kort tid. Därefter var splittring länge normen snarare än undantaget. Under de tre sekler som följde på rikssplittringen vid Jindynastins fall år 317 kännetecknades Kinas politiska historia av invasioner, folkvandringar och ett flertal dynastiska kupper. Det var en orolig men också kulturellt formativ epok.

Annons
Annons
Annons