Kina dras in i forskarstriden

I den stora forskningsfuskutredning som SvD skildrat ingår även anklagelser om att den misstänkte ex-professorn skulle bedriva hemlig forskning i Kina. Det är det spåret som ligger bakom påståendena om organiserat kinesiskt forskningsspioneri mot Sverige.

Under strecket
Publicerad
Annons

För drygt en månad sedan uppmärksammades att Säpo skulle utreda organiserat kinesiskt spionage mot svenska universitet. Kinesiska gästforskare uppgavs stjäla viktigt material från svenska forskare på uppdrag av Kinas regering.
Denna historia kommer i realiteten från ett av spåren i den stora forskningsfuskutredningen som SvD beskrev i förra veckan.
Bakgrunden är att en av de i striden inblandade personerna, Kerstin Uvnäs Moberg, beskyller den fuskmisstänkte ex-professorn för att bedriva mer eller mindre hemlig forskning i Kina som är plagiat eller stölder av hennes egen forskning om hormonet oxytocin.
Hon och en medhjälpare har anmält detta till Karolinska Institutet (KI) och till Säpo. I slutet av förra året sände KI:s rektor Harriet Wallberg-Henriksson misstankarna vidare till Vetenskapsrådets fuskutredning.
Ex-professorn har i många år haft täta kontakter med Kina och ett stort antal kinesiska gästforskare har arbetat i hans forskargrupp vid KI. Han har också fortsatt samarbeta med vissa av dessa
när de återvänt till hemlandet, särskilt en grupp vid Pekings universitet.
Enligt databasen Medline som innehåller alla vetenskapliga rapporter har ex-professorn publicerat sig minst sju gånger tillsammans med dessa kinesiska forskare sedan 1999. Även efter det att han slutat på KI hösten 2003. Minst tre av dessa artiklar gäller just oxytocin.
Ex-professorn uppger för SvD att han deltar i den Kinabaserade forskningen men att han sällan numera besöker landet:

– Jag är inte förbjuden att forska bara för att jag inte längre arbetar vid KI, säger han.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons