Ola Wong:Kina är inte som Sovjet – det är allvarligare

Vi är besatta av Trump, men fokus borde istället ligga på Xi Jinpings Kina. För efter höstens partikongress har en ny era i Kina inletts, en era där kommunistpartiet har kontroll och vill påverka demokratin i omvärlden.

Under strecket
Publicerad

Tiden före höstens partikongress framstår nu som en gyllene epok för tankepluralism, skriver Ola Wong. På bilden en affisch i Peking där studenter reciterar kommunistpartiets konstitution.

Foto: Mark Schiefelbein/AP

Tiananmen, Himelska fridens torg efter kongressen, tom på medborgare.

Foto: Ola Wong
Foto: Andy Wong/AP.
Annons

När jag utvilad och fräsch kliver ut från det nya snabbtåget i Shanghai i slutet av oktober får jag definitivt inte ett intryck av en totalitär stat. Snarare omsluts jag av en auktoritär ”nanny-states” mjuka famn: gatorna är rena och trygga.

Jag möter min gamla arkitektkompis. Vi går på invigning av en spansk designbutik, dricker bubbel och ser uteserveringar fulla av folk som myser i den mjuka östkinesiska senhösten. En led-tavla i en park upplyser att det är 23 grader, smognivån PM 2,5 är 29 (vilket är försumbart över Världshälsoorganisationens gränsvärde) och att ”en rik och stark nation” är en socialistisk kärnvärdering.

Annons
Annons
Annons