Recension

Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjöKim Novak badade aldrig i Genesarets sjö

Helena af Sandeberg spelar läraren Ewa Kaludis kring vilken mångas tankar kretsar.
Helena af Sandeberg spelar läraren Ewa Kaludis kring vilken mångas tankar kretsar.
Under strecket
Publicerad
Annons

Det är inget avslöjande att berätta att varken Kim Novak eller Genesarets sjö förekommer annat än i titeln på den här filmen. Det är den filmstjärnevackra läraren Ewa Kaludis – som sätter alla manshjärtan oavsett ålder i brand – som liknas vid Kim Novak. Genesaret kallas av okänd anledning ett gistet sommarhus vid en sjö. Vi befinner oss i ett mindre samhälle i ett tidigt 60-talssverige.

Det artar sig till en riktig ”höjdarsommar”, som de två 14-åriga pojkarna Erik och Edmund uttrycker det. De ska tillbringa sommarlovet i Genesaret med Eriks äldre romanskrivande bror Henry som enda övervakare. Ett sommarlov bestående av svettiga cykelturer längs vindlande vägar, drömska roddturer på spegelblankt vatten, magiska kvällsbad i månskensgata och inte minst spänning i form av den kriminella grannfamiljen Lundin. Men över alltsammans svävar bilden av Ewa Kaludis som en huldra och hägring i Philip Ögaards vackra foto.
För det som kommer att tilldra sig pojkarnas största intresse är det onämnbara triangeldrama som utspelas inför deras uppspärrade ögon. Den vackra Eva är förlovad med den brutala handbollstjärnan Kanon-Berra men dras ohjälpligt till den intellektuelle och känslige Henry. Jonas Karlsson gör honom till en riktig hjärtekrossare i Marlon Brando-linne och James Dean-frisyr. Varje flicka skulle falla som en fura. Pojkarna blir hans hemliga vapendragare.

Annons
Annons
Annons