Annons
X
Annons
X

Kim Jong-Il död - efterträds av son

Nordkoreas ledare Kim Jong-Il har avlidit, uppger landets statliga television.

Av AFP, TT
(uppdaterad)
2002: Kim Jong Il är på plats i ryska Vladivostok för att lyssna på ryska presidenten Vladimir Putin.
2002: Kim Jong Il är på plats i ryska Vladivostok för att lyssna på ryska presidenten Vladimir Putin. Foto: AP

Den 69-årige ledaren avled i lördags på grund av fysisk och psykisk överbelastning, berättade en gråtande nyhetspresentatör.

Enligt statliga medier efterträds han av sonen Kim Jong-Un.

Sydkoreas militär har satts i högsta beredskap efter beskedet om Kim Jong-Ils död och presidenten har kallat Nationella säkerhetsrådet till extra krismöte, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap. Nyhetsbyrån Reuters skriver att Sydkoreas militär inte iakttagit någon onormal trupprörelse i Nordkorea efter Kim Jong-Ils död.

Annons
X

Även på aktiemarknaderna i Asien skapade frånfället av den nordkoreanske ledaren oro, liksom på valutamarknaden där dollarn stärktes i förhållande till de flesta asiatiska valutor.

I Japan tillkallade premiärminister Yoshihiko Noda en krisgrupp.

USA, som inte har några diplomatiska förbindelser med Nordkorea, följer utvecklingen noga. USA:s president Barack Obama har haft telefonkontakt med sin sydkoreanske kollega Lee Myung-Bak för att diskutera vilka följder Kim Jong-Ils död kan få, meddelar Vita huset.

Beskedet kom sent på söndagskvällen USA-tid, men även utrikesminister Hillary Clinton informerades, uppger utrikesdepartementet i Washington, som nu har dragit igång underrättelsemaskineriet med full kraft.

Enligt obduktionen avled Kim Jong-Il av en svår hjärtinfarkt tillsammans med hjärtstopp.

”Alla partimedlemmar, militärer, män och befolkning ska troget följa under kamrat Kim Jong-Uns ledning och skydda och ytterligare stärka den enade fronten i partiet, militären och hos allmänheten ”, hette det från den nordkoreanska nyhetsbyrån.

Utrikesminister Carl Bildt beskriver en ökad osäkerhet efter Kim Jong-Ils död.

– Ett maktskifte i en diktatur är alltid en period av osäkerhet. Bara en sådan sak som att det dröjde två dygn innan de vågade utannonsera att han hade dött visar ju osäkerhet, säger han till TT.

– De frågetecken vi haft om utvecklingen av den nordkoreanska regimen är snarare något större nu. Vad detta kommer att leda till vet vare sig vi eller någon annan och vad värre är: Det vet de inte själva.

TT: Vad anser du att omvärlden bör göra?

– Följa det hela med mycket strikt uppmärksamhet. Det finns risker i en sådan här situation, det är ingen tvekan om det, säger Bildt.

– När en diktatur hamnar i en osäker situation, så kan den ibland agera på ett sätt som är orationellt. Vi har mycket begränsad insyn i vad som händer i Pyongyang.

Vid gränsen mellan Nord- och Sydkorea finns en svensk delegation på fem personer som ingår i NNSC, Neutrala nationernas övervakningskommission. Dess uppgift är att övervaka vapenstilleståndet efter Koreakriget, som slutade 1953 och delade landet med en demilitariserad zon mellan de två koreanska staterna.

– Vi märker inte av någonting just nu. Det är lika lugnt som det var i går. Vi sitter 100 meter från mittlinjen mellan Nord- och Sydkorea och deras soldater ser vi dagligen. De vaktar sin sida precis som de gjorde i förra veckan och de senaste 60 åren, säger delegationschefen Anders Grenstad, på telefon till TT.

Han tror inte att någon sida vill stressa situationen.

– Just nu upplever vi att det är ett kontrollerat förlopp som sker i Nordkorea. Det finns ingen som på något sätt vill höja spänningsnivåeerna. Det har ju varit en höjd spänningsnivå sedan 2010 och sänkningen av korvetten Cheonan och artilleribeskjutningen på ön Yeonpyeong. Militären i Sydkorea har haft en beredskap sedan dess, säger Grenberg.

GRAFIK:
Koreakriget tog aldrig slut

LÄS OCKSÅ:
Kim levde i lyx bakom enkel fasad

LÄS OCKSÅ:
Brännpunkt: Sonen blir en omslagspojke

LÄS OCKSÅ:
Nyhetsankare läser dödsbeskedet gråtande

LÄS OCKSÅ:
Kim Jong Il död

Fler populära artiklar om Nordkorea:

Seoul TT-AFP

Annons
Annons
X

2002: Kim Jong Il är på plats i ryska Vladivostok för att lyssna på ryska presidenten Vladimir Putin.

Foto: AP Bild 1 av 5

Oktober 2010: Kim Jong-Un (höger) tillsammans med sin far och Nordkoreas ledare Kim Jong-Il.

Foto: AP Bild 2 av 5

Arkivbild. Kim Jong-Il under en militärparad i Nordkorea 2010.

Foto: VINCENT YU / AP Bild 3 av 5

Kim Jong-il kliver ut ur sin skottsäkra bil och möts av ryske presidenten Dmitrij Medvedev i östra Sibirien i augusti i år.

Foto: DMITRIJ ASTAKHOV/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/AP Bild 4 av 5

Kim Jong Il och regeringsföreträdare samlade framför en bild av den tidigare ledaren, Kim Il Sung.

Foto: AP Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X