Kikärtskriget

SMAKLIG MÅLTID Det ryms mer än man tror i ett pitabröd. Vi tar ett rejält bett av falafeln, det självklara vegetariska snabbmatsvalet för både Jesus och Dennis Lyxzén. Ut rinner starksås och politiska konflikter.

Under strecket
Publicerad
Foto: MARIA WESTHOLM
Annons

Först ska kikärtorna läggas i blöt. Sedan ska de sköljas. Därefter pressas de till färs i en brummande maskin. Smeten formas till ringar eller bollar som sedan friteras i färsk olja. Viktigast av allt är kryddorna. Jacob Alshammari på Palmyra Kebab i Stockholmsförorten Årsta har efter nio år experimenterat sig fram till en perfekt blandning. Formeln tänker han inte avslöja.

– Det är en industrihemlighet precis som Coca Colas recept, säger Alshammari förteget. Som resten av personalen i köket under restaurangen är han klädd i en fläckfri och välstruken marinblå uniform.

Annons
Annons
Annons