Resa

Kika in i Churchills favorithotell

När Winston Churchill inte ledde Stor­britannien eller vann Nobelpris åkte han jorden runt och mötte världsledare. Detta var hans fem favorithotell.

London – Brown’s Hotel

Enligt myten ska Churchill ha proklamerat att ”jag bor inte på ett hotell, jag bor på Brown’s”. Det urbrittiska hotellet tilltalade patrioten Churchill. Även om han mest är känd för sin kärlek till whisky lämnade han ofta sitt rum för ett besök i hotellbaren Donovan där han ansåg att man kunde få världens bästa dry martini. Brown’s har legat på samma adress på Albemarle Street
sedan 1837.
roccofortehotels.com

Annons

Marrakech – La Mamounia

”Marrakech är en fantastisk plats och hotellet är ett av de bästa jag någonsin besökt,” skrev Churchill i ett brev till hustrun. Statsmannen tillbringade gärna någon månad här varje vinter för att undkomma det brittiska vädret. Hotellet är än i dag ett av Marrakechs mest överdådig iögonfallande.
mamounia.com

Gargnano – Grand Hotel a Villa Feltrinelli

Churchill förälskade sig i den vackra art noveau-villan vid första besöket 1949. Det hindrade honom dock inte från att kräva ett rumsbyte vid incheckningen. Det faktum att Benito Mussolini vid ett tidigare besök sovit i samma svit gick nämligen inte för sig.
villafeltrinelli.com

Monaco – Monte Carlo Hôtel de Paris

Här åt Churchill sena middagar med Aristoteles Onassis och Greta Garbo. Efter omfattande renoveringar saknas emellertid stora delar av originalinredningen, men Churchillsviten bjuder fortfarande på elegans och lyx. Konstigt vore väl annat när en natt betingar ett pris av 120 000 kronor.
hoteldeparismontecarlo.com

Giza – Mena House

På Mena House checkade Churchill in för att överlägga om och planera världsfred tillsammans med Dwight Eisenhower och Chiang Kai-shek. När de inte skissade på hur nazisterna skulle krossas njöt Churchill av utsikten över pyramiderna från sitt rum. Numera är Churchillsviten hotellets dyraste, klädd i träpaneler och egyptiska mönster samt med separat vardagsrum, matsal och egen terrass.
menahousehotel.com

Till Toppen