SvD Perfect Guide

Kika in hos Marina Abramovic

Marina Abramovic är vår tids mest berömda performancekonstnär. Hennes stjärnformade New York-hem präglas dock av motsatsen till de kontroverser hon är känd för. Här råder lugn och ro bland tomma ytor.

Text: Linda Iliste - 3 april 2017
Annons

30 sekunder. Så lång tid tog det för Marina Abramović att bestämma sig för att köpa sitt hem, Star House vilket hon hittade 2007. Prislappen på 11,2 miljoner dollar var förvånande låg för den ovanliga byggnaden i Maiden Bridge i delstaten New York. Men huset, format som en sexkantig stjärna och salufört under flera år, var helt enkelt lite väl experimentellt för förmögna amerikaner på bostadsjakt.

För performancekonstnären Abramović, som nyligen fyllt 70, var det däremot perfekt.

– Jag växte upp i Belgrad på den tiden staden var en del av det kommunistiska Jugoslavien, så stjärnan är en stark symbol för mig. Den finns på mitt personbevis och trycktes på alla mina skolböcker, berättar hon.

I ett verk låg hon inuti en brinnande stjärna och kvävdes nästan av brandröken på kuppen, i ett annat karvade hon in tecknet i sin egen hud runt naveln som ett slags anti-kommunistisk symbolhandling. Abramović har varit verksam sedan tidigt 1970-tal och hennes artisteri har alltid utforskat gränslandet mellan kropp och sinne. Det är djupt personligt – laddat med starka känslor och fysiska prövningar. Mycket av det hon utsatt sig själv för i konstens namn skulle vi andra betala för att slippa uppleva. Är man nyfiken på att upptäcka Abramović verk rekommenderas att besöka The Cleaner på Moderna museet – den första större retrospektiva utställning som lyfter upp hela hennes karriär.

Annons
Annons

Men om Abramović verk kan beskrivas som kaotiska och plågsamma är hennes hem raka motsatsen. Abramović berättar att hon inte bara längtat efter, utan rent av krävt, lantlig lugn och ro.

– Jag flyttade från Amsterdam till Soho på Manhattan. Men jag visste att den platsen skulle ta livet av mig inom två år om jag inte hade någon annanstans att fly till också, berättar hon.

Trots sin säregna form har Star House gott om utrymme för kontemplation. Det är beläget tre timmar utanför New Yorks innerstad, på en 26 hektar stor tomt. En flod rinner genom marken som också har egen skog.

– Floden symboliserar livskraft samtidigt som huset har en otroligt lugnande atmosfär. Det är en plats där jag kan öva, vila och tänka mellan mina olika projekt.

Atmosfären var däremot inte fullt så lugnande när Abramović först köpte huset. Interiören var täckt av vägg-
målningar, furugolvet hade en bedrövlig gul ton och
atmosfären var, som hon säger, ”tung”. För att råda bot på saken kontaktade hon husets arkitekt, Dennis Wedlick, och lämnade ett meddelande på hans telefonsvarare.

Annons
Annons
Foto: Reto Guntli / www.zapaimages.com

– Jag sa, ”hej, det är Marina. Jag har just köpt ditt Star House, jag har beställt en soffa som levereras i morgon och jag behöver dig”.

Wedlick beskriver mötet med Abramović som kärlek vid första ögonkastet.

– Jag blev störtförälskad. Marina har en jordnära personlighet som står i skarp kontrast till den extraordinära, kontroversiella konst hon skapar. Men hon har starka åsikter. Vid vårt första möte lade hon fram idéer som hon sedan inte ändrade. Hon fattar beslut och går vidare utan att se sig om.

Idén Abramović presenterade för Wedlick var att skala bort husets alla onödiga element. För att återställa huset till det ursprungliga utseendet krävdes ett hårt renoveringsarbete. Pelare utan stöttande ändamål togs bort, dencirkulära uppfarten likaså. Tak och väggar målades vita. Trägolven lackerades om i en matt, naturlig färgskala kallad ”bona naturale”.

Foto: Reto Guntli / www.zapaimages.com

I dag fyller allt i Star House bara sin mest elementära form och funktion, precis som Abramović önskade sig. Det är sobert och måttfullt med luftiga rum som badar i naturligt ljus. Inredningen är bekväm, men sofistikerad. Soffan i vardagsrummet är designad av spanska Patricia Urquiola och bordet kommer från Cappellini. Annat möblemang är formgivet av designstjärnor som Achille Castiglioni, Jasper Morrison och Isamu Noguchi. Sovrummen på tredje våningen är inhysta i fyra av stjärnas spetsar, de två resterande upptas av badrum.

Annons
Annons

Friden behålls tack vare att Abramović förlagt allt arbetsrelaterat till platser utanför själva boningshuset. Kommande projekt planeras i en stor röd lada på tomten där det även finns två stora förråd där hon samlar ägodelar och föremål från sina föreställningar. Platsen är också huvudkontor för Marina Abramović Institute, MAI, som arrangerar olika slags meditativa övningar. Bland deltagarna har till exempel Lady Gaga synts.

– Men allt det där är gömt från huset. Det vill jag vill hålla så tomt som möjligt.

Färgklickar finns, även om de är diskreta. De dyker upp i form av en orange divan från Olivier Mourgue, en koboltblå schäslong från Bouloum och ett knallrött exemplar av Kazuhide Takahamas Suzanne-soffa. Alla väggar är däremot nakna. Målningar är bannlysta.

– Jag är inte direkt någon hemmafru. Mitt jobb är mitt liv och som konstnär behöver jag vita ytor för att kunna tänka.

Annons