Foto: Linda Alfvengren
Design

Kika in hemma hos stylisten Maria Montti

Stylisten Maria Montti känner sig hemma på Stockholm Fashion Week.

Det är bråda dagar för stylisten Maria Montti när mälarfrun Stockholm förvandlas till en urban mannekäng på modeveckan. Visningarna avlöser varandra runt om i staden. Vissa nytänkande, andra klassiska. För designern Maria Nilsdotters kollektion Moondust som visades i Skeppsholmskyrkan har Maria Montti gjort en bokstavligen sagolikt dynamisk krock.

Annons

– När jag stylar en smyckekollektion får inte kläderna ta över. Det är svårt att visa smycken på en traditionell catwalk. Därför försöker vi förmedla en känsla. Denna gång är det ”John Bauer goes rave”, en modern älva. Det ljuva med en stark modern touch. Maria Nilsdotter har även tagit fram större ”showpieces” som tar plats på catwalken. Även musiken har stark roll denna gång där vi fått hjälp av John Engelbert.

Arbetet som stylist började med jobb på Jus. Då som inköpare och butikschef. En lärorik tid med nära relationer till namnkunniga designers, från Carin Rodebjer till Ida Sjöstedt.

Foto: Linda Alfvengren

Modescenen har en hög puls. Då blir hemmet en avslappnande kontrast, en familjescen präglad lugn. Lägenheten i Vasastan där de länge bott ligger på en innergård och präglas av studiokänsla. Men så känner sig paret extra hemma i just studiomiljöer. Maria Montti som stylist åt ledande modemärken, musikartister och skådespelare – från musikvideor åt Titiyo till ”röda mattan-ögonblick” åt Noomi Rapace. Dessutom är hennes man Eric Broms fotograf. Artister som stått framför Erics kamera är flera – från svenska Zara Larsson och Zlatan Ibrahimovic till utländska storheter såsom Niki Minaj, Daft Punk, Lady Gaga och Madonna.

– Vårt hem betyder mycket. Jag kan slappna av och hitta lugn och ro med familjen och älskar att umgås med vänner, ha härliga middagar som går över till dans och fest.

Parets arbeten är högst visuella. Det handlar om konsten att se, tolka synintrycken och påverka hur andra ser på en människa, ett fenomen, en produkt, och förstås ett rum, ett hem. Inredning är bildberättande, ett iscensättande av livets rekvisita, men smaken kan gå isär även hos ett älskvärt par.

– Min man Eric och jag har ganska olika smak, han gillar stilrent enkelt. Jag står mer för det färgglada och gillar prylar och att möblera om ofta. Det ger en känsla av förnyelse. Jag älskar buketter och exotiska plantor med stora bladverk, det ger liv.

Hur har ni valt möblerna?
– Några har vi ärvt. Det är en blandning av gammalt och nytt. Några av favoriterna är farmor Margits fåtöljer som vi klädde om i ett galet mönstrat lapptäcke med tyg i sammet, en riktig pjäs.

Du arbetar med att skapa minnesvärda ögonblick åt andra, vad betyder minnen för dig?
– Minnen är viktiga, de följer med dig hela livet, från upplevelser på fantastiska ställen och möten med kreativa, spännande personer till tråkiga människor. Tillsammans berikar de livet. Minnen betyder mycket, såväl vackra som jobbiga och de sorgliga.

Med ett par som själva verkar inom bildberättande är det knappast förvånande att hemmet är rikt på just bilder. Konsten syns överallt. På väggen, lutad mot möbler, i bokhyllan.

– Min syster Valeria Montti Colques verk ligger mig djupt i hjärtat då jag följt hennes konstnärliga resa. Konstnärer är modiga. De följer sin dröm. Även den stora rosa ”pillernallen” av Gustaf Broms gör mig lycklig, den ger en känsla av trygghet.

Foto: Linda Alfvengren

Varifrån hämtar du inspiration?
– Främst möten med människor och resor. Jag älskar att se street-styling. Jag saknar musikvideo-eran! Där fann jag inspiration, både med känslan som musiken gav och deras ”looks” såklart.

Den väldiga bokhyllan reser sig längs ena väggen. Här ryms historier i alla dess former, i såväl ord som bild. Berättandet är på många sätt en central ingrediens i parets liv – och hem. Här samlas vänner över samtal, musiken i högtalarna har sin storytelling, böckerna sitt berättarspråk.

– Jag har flera favoriter, böckerna om Rei Kawakubo, Yohji Yamamoto och Alexander McQueen.

Även om det råder en varm familjekänsla över hemmet finns här samtidigt en rå arkitektonisk känsla i materialval. Det är onekligen ”industrial chic”, men så går fastigheten tillbaka till Stockholms moderna industrihistoria. Särskilt det röda golvet med sina vita prickar skvallrar om en annan tid.

– Det är originalgolvet då det var en fabrik här. För oss var det självklart att behålla det. Vi har även tagit fram originalkaklet på väggarna. Vi har rivit innerväggar för att uppnå den öppna planlösningen och fånga det luftiga då det är högt i tak.

Familjen har sedan de här bilderna togs nyligen flyttat vidare, till ett hem som ännu inte är helt klart, men känslan från det personligt ”modiga” hemmet i Vasastan tar de med sig. Det ligger varmt om hjärtat. Precis som modeveckan.

– Jag ser alltid fram emot att se Borås Textilhögskolas visning på Fashion Week. Det är viktigt att lyfta fram våra unga förmågor.

Vilket är ditt eget favoritplagg just nu?
– Jag har tidigare klätt mig mycket i svart och vitt, men jag försöker få in mer färg i min garderob. Jag blir glad av det. Den nya favoriten är en fantastik kimono med mönster och färg från min kära vän, designern Martin Bergström, i samarbete med Sidenkompaniet.

Där har vi en annan modeprofil som kan konsten att berätta med kläder, med ett hem värt att besöka.

Foto: Linda Alfvengren

Till Toppen