Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Design

Jugend och allmoge hemma hos Sofia Wood

Foto: Jesper Florbrant

Hos Sofia Wood blandas arvegods med auktionsfynd.

Text: Gabriella Kvarnlöf - 18 oktober 2019
Annons
Bruno Mathssons fåtölj Milton är inköpt på auktion. På soffbordet står ljusstaken  Kulan från Svenskt tenn. Det stora fikonträdet kallar Sofia Wood för sitt fjärde barn.

Bruno Mathssons fåtölj Milton är inköpt på auktion. På soffbordet står ljusstaken Kulan från Svenskt tenn. Det stora fikonträdet kallar Sofia Wood för sitt fjärde barn.

Foto: Jesper Florbrant

Det känns naturligt att vi börjar intervjun i köket, nybliven kokboksförfattare som hon är. Inte helt otippat är det också Sofia Woods älsklingsrum.

Uppnålad på kylskåpsdörren i sexrumslägenheten hänger en handskriven veckomeny.

– Vi försöker slänga mindre mat och vara mer tidseffektiva. Rostar jag extra grönsaker på onsdag kan jag använda dem i en frittata på fredag, säger Sofia som står vid köksbänken och förbereder en brie- och svartkålsgalette.

Hon slår sig ner vid köksbordet ett slag, ett jugendbord i ek hon nyligen köpt på Blocket. Trästolarna vi sitter på hittade hon i en vintagebutik här i Enskede.

– De är gjorda av en formgivare som heter Ove Malmvall, hans son kontaktade mig på Instagram och tyckte det var kul att de stod hemma hos mig.

Efter flera år på Södermalm var det i Enskede Sofia och hennes familj landade.

– Jag har vuxit upp i både Australien och Norrköping, kanske var det därför jag fastnade för Enskede, det är en bra blandning mellan stort och litet. Och mycket snällare än Södermalm.

Bruno Mathssons fåtölj Milton är inköpt på auktion. På soffbordet står ljusstaken Kulan från Svenskt tenn. Det stora fikonträdet kallar Sofia Wood för sitt fjärde barn. Foto: Jesper Florbrant
Annons
Annons
Lampor från Lilla Hyttnäs. Tennfatet i  jugendstil på hyllan har  Sofia Wood fått av vännen Elsa Billgren.

Lampor från Lilla Hyttnäs. Tennfatet i jugendstil på hyllan har Sofia Wood fått av vännen Elsa Billgren.

Foto: Jesper Florbrant

Familjens lägenhet, som från början var två bostäder, sträcker sig över ett helt våningsplan. De har bott här i ungefär ett år och det är Sofia som fått fria händer när det kommer till inredningen.

– Vi har inte renoverat något, bara målat väggarna med färg som blandats efter mina önskemål. Hallen har en engelsk röd färg, kök och sovrum en havreaktig färgton och vardagsrummet är målat i aquablått. Samma färg som vårt strandhus i Australien har. Jag försöker smyga in australiska influenser här och var, under högtider dekorerar jag till exempel alltid med eukalyptus. Och snart släpper jag en egendesignad tapet hos Sandberg som vi ska ha i sovrummet, mönstret består av blad och det australiska bäret lilly pilly.

Sofia är i grunden konstvetare, men har flera år i modebranschen och på Bukowskis i bagaget. I dag driver hon både podd och blogg och är aktuell med kokboken Chez Wood. Det är just här hemma i köket hon provlagat recepten. Utanför köksfönstret tronar stora träd och en imponerande innergård.

– Vi boende har en fin gemenskap. När trädgårdsföreningen skördar odlingslotterna har vi gemensam skördefest och på sommaren visas det utomhusbio. För mig som älskar att laga mat är det som en dröm att bara gå ut och plocka allt från jordärtskocka till pumpa och zucchini.

Lampor från Lilla Hyttnäs. Tennfatet i jugendstil på hyllan har Sofia Wood fått av vännen Elsa Billgren. Foto: Jesper Florbrant
Annons
Annons
Trästolarna i köket, designade av Ove Malmvall, är köpta  på vintagebutiken Noma Nordic i Enskede. Jugendbordet är ett Blocketfynd.

Trästolarna i köket, designade av Ove Malmvall, är köpta på vintagebutiken Noma Nordic i Enskede. Jugendbordet är ett Blocketfynd.

Foto: Jesper Florbrant
Köket är Sofia Woods favoritrum. Ovanför allmogesoffan, som hon fått av en poddlyssnare i utbyte mot två flaskor vin, hänger en målning av Ebert. Saltkaret på bordet är skapat i hennes favoritmaterial – tenn.

Köket är Sofia Woods favoritrum. Ovanför allmogesoffan, som hon fått av en poddlyssnare i utbyte mot två flaskor vin, hänger en målning av Ebert. Saltkaret på bordet är skapat i hennes favoritmaterial – tenn.

Foto: Jesper Florbrant
Jesper Florbrant
Foto: Jesper Florbrant
Trästolarna i köket, designade av Ove Malmvall, är köpta på vintagebutiken Noma Nordic i Enskede. Jugendbordet är ett Blocketfynd. Foto: Jesper Florbrant

Hon visar mig lägenhetens rum, som alla förgrenar sig från vardagsrummet. Det är tydligt att det bor någon med intresse för gamla föremål och konst här.

– Jag är en rätt nostalgisk person, för mig är det viktigt att saker och ting har en historia. Nästan alla möbler vi har är arvegods. Mycket från min morfar som var en auktionsfantast utan dess like.

Tavlan över kökets allmogesoffa, signerad konstnären Ebert, är ett arv från morfadern. Likaså mjölkpallen bredvid, det stora bokskåpet i vardagsrummet och en liten väggspegel som hängt med Sofia sen flickrummet i Norrköping.

– Jag samlar på saker från den moderna perioden, tidigt 1900-tal till sent 50-tal. Allra helst 30-talsföremål, gärna i tenn, som saltkaret här på köksbordet, säger Sofia och pekar.

– Sen köper jag många köksattiraljer på Skansen faktiskt. Som korgar, slevar och smörknivar. Allt görs för hand i deras lilla verkstad.

Köket är Sofia Woods favoritrum. Ovanför allmogesoffan, som hon fått av en poddlyssnare i utbyte mot två flaskor vin, hänger en målning av Ebert. Saltkaret på bordet är skapat i hennes favoritmaterial – tenn. Foto: Jesper Florbrant
Foto: Jesper Florbrant
Annons
Annons
Yngsta dottern Selma ville  gärna vara med på bild.

Yngsta dottern Selma ville gärna vara med på bild.

Foto: Jesper Florbrant
Jesper Florbrant
Foto: Jesper Florbrant
Sovrummet är målat i samma lugna beige-gröna färg som köket. På sängen ligger Linnéa Anderssons Klippanfilt för Arket. Sänggaveln har Sofia Wood klätt in med ett linnetyg.

Sovrummet är målat i samma lugna beige-gröna färg som köket. På sängen ligger Linnéa Anderssons Klippanfilt för Arket. Sänggaveln har Sofia Wood klätt in med ett linnetyg.

Foto: Jesper Florbrant

På bästa plats i vardagsrummet står Josef Franks tolvarmade ljusstake 2586 i vitlackerat trä och mässing, en doppresent Sofia fått av sin pappa. Soffan, som är extra djup, kommer från Meli meli och på vardagsrumsbordet står ljusstaken Kulan från Svenskt tenn. I vardagsrummet finns även hennes bästa auktionsfynd. Dagbädden från Axel Einar Hjorth.

– Eftersom den var omärkt betalade vi knappt något alls. Det är verkligen ett jättefynd, barnen älskar att ligga och mysa i den. Överhuvudtaget tycker jag folk borde handla mer vintage – har möblerna hållit i över 100 år så vet man att de är gediget gjorda. Skulle billiga möbler i dag produceras på samma sätt skulle de vara jättedyra.

På väggen bakom dagbädden hänger samtida fotokonst av Martina Ogland-Ivanov, ett självporträtt från en vän till Sofias mamma och en guldig tavla hon själv målat. Den röda lilla tavlan har hennes styvmamma Wendy, som är konstnär, skapat.

Yngsta dottern Selma ville gärna vara med på bild. Foto: Jesper Florbrant
Foto: Jesper Florbrant

Du har tre små barn men jag ser inga fula leksaker här. Säger du nej till Batman-affischer och Frost-kuddar?
– I sina rum får de ha det precis som de vill. Jag skulle aldrig stajla ett barnrum. I Otis rum är det hans förskolealster som är upptejpade med blå tejp på väggen, för han älskar blå tejp. Och Rubys rum är en pysselfabrik utan dess like, där gäller det bara att hålla rent. Men jag skulle helst inte ha en Frost-kudde i soffan, den får de gärna ha kvar på rummet, skrattar Sofia och lyfter upp yngsta dottern Selma i famnen som just kommit hem från förskolan.

Varmt, omhändertagande och snällt. Så beskriver Sofia känslan hon vill förmedla hemma.

– Jag inspireras mycket av allt Estrid Ericson skapat. Hela hennes inredningsfilosofi är underbar. Hon hade en idé om att bara man älskar allt man har så kommer det passa ihop. Och det är jag absolut beredd att hålla med om.

Sovrummet är målat i samma lugna beige-gröna färg som köket. På sängen ligger Linnéa Anderssons Klippanfilt för Arket. Sänggaveln har Sofia Wood klätt in med ett linnetyg. Foto: Jesper Florbrant
Annons