Annons

Kierkegaard sågade en hyllad H C Andersen

DANSKA SKALLAR. I år skulle H C Andersen ha fyllt 200 år och Sören Kierkegaard dog för 150 år sedan. Anmärkningsvärt nog ägnade Kierkegaard sin första, ganska okända bok åt att läxa upp H C Andersen, vars roman ”Kun en Spilemand” han tyckte handlade om en ”lipsill”.

Under strecket
Publicerad

I H C Andersens (1805–1875) självbiografi ”Mit Livs Eventyr ”som utkom 1855 berättas att han kort efter utgivningen av sin tredje roman ”Kun en Spillemand” 1837 mött filosofen Søren Kierkegaard (1813-1855) som varskodde honom att han skulle skriva en recension som skulle behandla boken på ett mer rättvist sätt än tidigare recensioner, för som Kierkegaard sa - de uppfattade Andersen helt felaktigt.

Men recensionen som var tänkt att publiceras i en ny tidskrift blev för lång och redaktören tyckte även att stilen var väl tillkrånglad. Recensionen växte i stället till Kierkegaards första bok ”Ur en ännu levandes anteckningar, utgivna mot hans vilja” (1838). Anmärkningsvärt nog är den första boken av Kierkegaard och den första boken om Andersen en och samma bok.

Annons
Annons
Annons