Annons

Kidnappningar ger stora pengar

Kidnappningen av de två svenskarna i Syrien har återigen satt sökarljuset på ett fenomen som bara förvärrats de senaste åren, nämligen gisslantagning för att utvinna ekonomiska eller politiska fördelar. Det skriver terrorforskaren Magnus Norell.

Publicerad

I fallet med Magnus Falkehed och Niclas Hammarström vet vi ännu inte skälen till kidnappningen, men helt klart har gränserna suddats ut mellan ”klassisk” brottslighet och ren terrorism. Bortförandet i Syrien (som ju drabbat fler journalister) ger också en påminnelse om att det nyligen var exakt två år sedan Johan Gustafsson bortfördes från en restaurang i Timbuktu.

Och ingenstans är detta tydligare än just i Maghreb/Sahel där olika grupper och kriminella nätverk under flera år alltmer kommit att använda gisslantagning av främst ekonomiska skäl, även om de till synes och rent retoriskt använder sig av ett islamistiskt språkbruk för att motivera sina handlingar. Mest (ö)känd är kanske algeriern Mohktar bel Mohktar (som bland annat låg bakom attacken i januari i år mot gasanläggningen i In Amenas i Algeriet) men han är långt ifrån ensam. En grupp som al-Qaida in Maghreb (AQIM) får idag 90 procent av de intäkter nätverket behöver från gisslantagning. Sedan 2008 har ”verksamheten” varit så lukrativ att den vuxit med 150 procent och ”priset” för en enskild gisslan ligger i snitt på 6,6 miljoner dollar.

Annons
Annons
Annons