Annons
Recension

KidnappningsindustrinKidnappningar – en lukrativ tillväxtindustri

Loretta Napoleoni (född 1955) är italiensk författare, journalist och ekonom bosatt i London.
Loretta Napoleoni (född 1955) är italiensk författare, journalist och ekonom bosatt i London. Foto: Emma-Sofia Olsson

Loretta Napoleonis författarskap rör sig i gränslandet mellan global politik, ekonomi och terrorism. I ”Kidnappningsindustrin” skildrar hon den största inkomstkällan för såväl gangsters som jihadistgrupper.

Under strecket
Publicerad

Det svåraste när man försöker förstå samtiden är att saker och ting hänger ihop på så trassliga sätt. Den som vill få ett vidare grepp om tillståndet, utan att nöja sig med det perspektiv som passar de egna fördomarna, ideologin eller de polemiska syften man av någon anledning prioriterar, finner snart att upp och ner, fram och bak, rätt och fel är bra mycket svårare att få rätsida på än vad det går att förklara i någon enskild text. Loretta Napoleoni är emellertid en av de mycket få skribenter som försöker att ta in alla, så långt det nu är möjligt, aspekter av den problematik hon undersöker, samtidigt. Hon gör detta genom att betrakta sakerna genom en kallt ekonomistisk lins.

Redan i sin första bok på svenska, ”Skurkkapitalismen”, visade hon hur legitima och illegitima branscher hänger samman, och hon har sedermera fortsatt med att exempelvis kartlägga IS ekonomiska förehavanden.

Annons
Annons
Annons