Annons
X
Annons
X

KI tonar ned Almega-finansierad RUT-analys

Den KI-rapport som sägs visa att RUT är gratis för staten är fem år gammal och finansierades av arbetsgivarorganisationen Almega. KI:s generaldirektör Mats Dillén tar nu delvis avstånd från gårdagens uttalanden.

Enhetschefen för offentliga finanser på KI, Ann Öberg, sade i en intervju med di.se igår att KI gör bedömningen att rutavdraget inte kostar något för staten.

RUT-avdraget är en av de tydligaste skiljelinjerna melllan de båda politiska blocken och nyheten om KI:s bedömning spreds i flera medier, bland annat TT.

Generaldirektör Mats Dillén backar nu från det uttalandet.

Annons
X

– Många har ringt till oss och trott till oss att det här är en ny bedömning, men den är från 2005 och det var ju innan RUT kom på plats.

Är det KI:s åsikt att RUT är gratis för staten?

– Det är svårt att säga... man kan väl säga så mycket att det i alla fall inte är direkt fel. Och vi var väldigt tydliga i analysen att slutsatserna var ytterst osäkra, säger Mats Dillén.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den analys som gjordes, säger Dillén, byggde på långsiktiga antaganden och dit har man inte nått ännu när det gäller RUT; reformen är bara tre år gammal.

  – Man kan konstatera att det är en viss tillväxt i utbetalningarna från Skatteverket som tyder på att det har vuxit men det är sådant man får titta närmare på i en utvärdering. Någon sådan har inte gjorts, säger Mats Dillén.

  Kan man veta om det har det skapats 10 000 nya jobb?

  – Nej, det kan man inte veta.

  Mats Dillén bekräftar också att KI:s fem år gamla analys finansierades av arbetsgivarorganisationen Almega.

  – Ja, det stämmer men Almega hade inget inflytande över vad vi kom fram till i analysen. Vi gjorde en bedömning som var helt oberoende från dem, säger Mats Dillén.

  Är det inte känsligt att en oberoende myndighet som KI gör analyser på uppdrag av intresseorganisationer?

  – Vi gör ibland den typen av uppdrag och beställaren har som sagt inget inflytande över resultatet. Oftast är det myndigheter men det händer att vi också tar uppdrag från annat håll.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X