Annons
X
Annons
X

KI skriver upp BNP-tillväxten

Konjunkturinstitutet, KI, uppreviderar utsikterna för BNP-tillväxten i Sverige i år. Nu spår KI, med generaldirektör Mats Dillén i spetsen, att bruttonationalprodukten ökar med 1,3 procent under 2013. Tidigare prognos, framlagd i december i fjol, spådde en ökning med 0,8 procent i år.

Mats Dillén, generaldiretör på Konjunkturinstitutet.
Mats Dillén, generaldiretör på Konjunkturinstitutet. Foto: SCANPIX

KI är i farten på onsdagen. För en stund sedan släpptes den så kallade
konjunkturbarometern som angav utvecklingen i mars. Den pekade på en liten återhämtning men tillväxten i svensk ekonomi är fortsatt svagare än normalt.

Den nya konjunkturprognosen, som sträcker sig till och med 2014, uttrycker än mer optimism om utvecklingen framöver. De senaste månaderna har förtroendet bland företag och hushåll förbättrats, konstaterar KI. Det tyder på en starkare tillväxt i Sverige framgent.

Återhämtningen kommer däremot att ta sin tid och den sker med liten draghjälp från omvärlden. Samtidigt stabiliseras arbetsmarknaden och arbetslösheten väntas ligga kvar på cirka 8 procent de närmaste åren.

Annons
X

– Vi har en mer optimistisk syn på arbetslösheten nu jämfört med december. Den ser inte längre ut att stiga; förloppet planar ut, sade KI:s prognoschef Jesper Hansson under den presentation som följde sedan den nya konjunkturprognosen hade släppts.

Inflationen under 2013 väntas landa på 0,2 procent för att under nästa år skjuta fart och nå 1,1 procent. Reporäntan väntas, enligt KI:s färska prognos, ligga stabil – åtminstone om man ser till nivåerna i slutet av detta och nästa år – vilket är det som prognostiseras. Både i slutet av 2013 och i slutet av 2014 är prognosen en reporänta på 1,0 procent.

– Vi tror inte längre att Riksbanken kommer att sänka räntan. Den blir kvar på 1 procent till början av 2015, sade Jesper Hansson.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han pekade under konjunkturpresentationen på att det som håller uppe tillväxt och efterfrågan är hushållen.

  – Vi ser ett rekordhögt sparande och tror på fortsatt stort utrymme för att konsumtionen ska kunna hållas uppe.

  KI konstaterar också att det inte finns något utrymme för några skattesänkningar före valet, förutsatt att överskottsmålet ska nås. Tvärtom skulle skatterna behöva höjas efter 2014.

  Testa dig själv! Har du koll på dina pengar?

  QUIZ: Vad kan du om dem på nya sedlarna? quiz.svd.se QUIZ: Vem är det du ser på sedeln? quiz.svd.se QUIZ: Vad kan du om världens valutor? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Mats Dillén, generaldiretör på Konjunkturinstitutet.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X