KI-professor fast för fusk

En före detta professor vid Karolinska Institutet i Solna misstänks för fusk, plagiat och förfalskningar. I över ett år har Vetenskapsrådet granskat fallet, som är landets hittills största undersökning av forskningsfusk. Ex-professorn har i en intern utredning fått hård kritik för sitt agerande.

Under strecket
Publicerad
Annons

Upprinnelsen till den spektakulära fuskutredningen är en bitter konflikt mellan den förre KI-professorn och Kerstin Uvnäs Moberg, professor vid Statens Lantbruksuniverstitet, SLU, i Uppsala.
Det hela har utvecklats till en tragisk forskningssåpa fylld med personliga påhopp, beskyllningar och en strid ström av anmälningar.
Kerstin Uvnäs Moberg hade gjort karriär som ledande expert på hormonet oxytocin som utsöndras vid amning, förlossning, beröring, massage, sex och välbefinnande.
I mitten av 1990-talet började hon samarbeta med ex-professorn, främst med djurförsök, och de publicerade också ett 20-tal artiklar tillsammans.

Efter några år föll de två för allt starkare inviter, inte minst inom KI, att kommersialisera den egna forskningen, att bilda företag, ta patent och skaffa riskpengar.
Affärsidén var enkel: att exploatera oxytocinets alla möjligheter och framställa nya läkemedel. Visserligen fanns redan oxytocinpreparat främst för att sätta igång förlossningar, men den nya forskningen pekade mot flera
nya lukrativa tillämpningsområden.
1996 startade de bägge en kommersiell stiftelse och började söka patent på att använda oxytocin i olika varianter. Till exempel som smärtmedel, sårläkning, eller bot mot torra slemhinnor i klimakteriet. Totalt lämnade de in ett tiotal patentansökningar. Samtidigt sökte den före detta professorn ensam, men även tillsammans med andra, ytterligare patent på likartade substanser.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons