Annons
X
Annons
X

KI-kirurgen visste att luftstrupar inte fungerade

Tre patienter i Sverige fick sina luftstrupar transplanterade och ersatta med konstgjorda varianter. Trots att KI-kirurgen Paolo Macchiarini kände till att materialet inte fungerade valde han att fortsätta med operationerna, avslöjar SVT:s Dokument inifrån.

Macchiarini-skandalen
[object Object]
Forskningspengar stoppades tidigare av Vetenskapsrådet, nu även Hjärt-lungfonden. Foto: Lorenzo Galassi/TT

Det är en uppenbart pressad och trött Paolo Macchiarini som syns i dokumentären som visas på SVT på onsdagskvällen. Intervjuer varvas med klipp från hans glansdagar då han var i internationellt fokus efter då framgångsrika operationer i Europa. Till fallet från tronen, då han sakta började bli omtalad i samband med forskningsfusk, kontroversiella transplantationer och polisutredningar.

SvD har tidigare granskat operationerna och forskningen, och även berättat om hur Vetenskapsrådet och Hjärt-lungfonden återkallat forskningsanslag till KI-kirurgen. SvD kunde även berätta att åklagare drogs in i fallet, som nu utreder bland annat grovt vållande till kroppsskada och grovt vållande till annans död.

Tvisten står idag mellan tunga myndigheter, där en del anser att det var ren forskning medan andra anser att det var vård.

Annons
X

Förklara för mig vad mitt intresse skulle vara i att utöva olaglig kirurgi och fabricera eller manipulera data.

Nu har Dokument inifrån följt KI-kirurgen Paolo Macchiarini på nära håll, som i hans laboratorium på Karolinska institutet och i frisörstolen under hans besök i Krasnodar i Ryssland, hans andra bas för de transplantationer han utfört. Kravet Macchiarini ställde till Dokument inifrån var att han inte skulle kommentera några av de anklagelser som vid tillfället riktades mot honom.

– Förklara för mig vad mitt intresse skulle vara i att utöva olaglig kirurgi och fabricera eller manipulera data. Det skulle ju vara dåraktigt av mig, säger Paolo Macchiarini till Dokument inifrån.

Dokument inifrån har tagit del av råmaterial från en tidigare tysk dokumentärfilm. I filmen syns Macchiarini promenera barfota på en strand våren 2012, talandes i mobiltelefon. Filmklippen avslöjar att KI-kirurgen kände till att hans konstgjorda luftstrupar aldrig fungerade som de skulle, varken det tidigare materialet eller det nyare.

När jag kände på stommarna var de felaktigt sammanfogade.

– Hör här. Det som händer är att stommarna torkar ut. När jag kände på stommarna var de felaktigt sammanfogade. Som POSS-PCU-materialet som vi implanterade i Beyene (den första patienten som transplanterades i Sverige, red anm.), säger Macchiarini.

Trots det valde KI-kirurgen att gå vidare med transplantationer. Dokument inifråns "Experimenten: Stjärnkirurgen" sänds i tre delar, med första delen ikväll klockan 20.00 på SVT1.

SvD har sökt Paolo Macchiarini via hans e-post på Karolinska insitutet och via pressavdelningen, utan framgång. SvD har även sökt Macchiarini tidigare vid upprepade tillfällen, även då utan framgång.

Transplantationerna utfördes på Karolinska universitetssjukhuset. Presschefen Klas Östman vill inte kommentera informationen som framkommer för SvD.

KI-fallet: Åklagare kallar in expertgrupp svd.se Fond stoppar pengar till KI-kirurgen svd.se Leijonhufvud: KI-operationer är sannolikt forskning svd.se
Annons

Forskningspengar stoppades tidigare av Vetenskapsrådet, nu även Hjärt-lungfonden.

Foto: Lorenzo Galassi/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X