Annons
X
Annons
X

KI anställde Macchiarini trots brottsmisstankar

Redan när Paolo Macchiarini skulle anställas 2010 så var han omskriven i italienska medier. Orsaken var att det riktades allvarliga brottsmisstankar mot honom.

SvD kan avslöja att KI kände till den besvärande situationen, men valde ändå att anställa honom. Dessutom sökte KI skriftligt stöd hos en som förespråkade Macchiarini.

(uppdaterad)
Macchiarini-skandalen
[object Object]
Paolo Macchiarini visar upp den konstgjorda luftstrupen på en presskonferens i USA 2013. Foto: David Zalaznik/TT

2010 när Paolo Macchiarini skulle anställas av KI så var han omskriven i italienska medier. Orsaken var att patienter där hävdade att Macchiarini erbjudit sjuka personer privata operationer. Det har i italiensk media rapporterats att KI-kirurgen erbjudit vård till patienter för kostnader uppemot 130 000 euro. Där omnämns bland annat bedrägerimisstankar, och anklagelser om att han ska ha vilselett patienter.

Känt är också att Macchiarini 2012 greps direkt efter en operation på Careggi universitetssjukhus i Florens, och att han senare sattes i husarrest. Allt var kopplat till anklagelserna från 2010. Ingen dom har ännu fallit i Italien, men fallet är fortfarande pågående.

Macchiarini har enligt italiensk media tillbakavisat anklagelserna.
Han svarar via mejl till SvD:

Annons
X

"Jag ser fallen i Italien som under rättslig prövning och inget som jag kan kommentera förrän de är färdiga", skriver Paolo Macchiarini.

I juni 2010, skrev flera KI-forskare till rekryteringsutskottet att Macchiarini behövdes på KI som "den absolut ledande forskaren" inom sitt område.

Urban Lendahl, då ledamot av KI:s Nobelkommitté, senare ordförande, var en av dem som ville få Macchiarini till KI. Även prefekten Li Felländer-Tsai och professor Lars-Olaf Cardell var bland dem som förespråkade en anställning.

SvD kan nu avslöja att KI kände till anklagelserna mot Macchiarini när de befann sig mitt i processen för att få honom anställd. Dessutom söktes ett skriftligt stöd hos en lokalpolitiker i Italien som förespråkade Macchiarini. Uppgifterna framgår i ett brev som skickades från prefekten Li Felländer-Tsai, enhetschefen Lars-Olaf Cardell och docenten Mats Holmström i september 2010, några månader efter brevet till rekryteringsutskottet.

För att få Macchiarini till KI vände de sig direkt till lokalpolitikern Enrico Rossi, som var en känd förespråkare av Macchiarini.

I brevet framgår att ärendet är brådskande:

"Vi har också informerats från olika källor om den besvärliga situationen i Italien, inte minst i media där Dr Macchiarini är inblandad på ett olyckligt sätt."

"Vi skulle vara mycket tacksamma om du kunde formulera en avsiktsförklaring (sk letter of intent, red. anm) från ditt perspektiv där du stödjer samarbetet mellan Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset gällande det föreslagna luftvägscentret, och inte minst när det gäller Dr Macchiarini själv."

En knapp månad senare anställs Macchiarini som gästprofessor på KI. I december samma år får han även en deltidstjänst som överläkare på Karolinska universitetssjukhuset, KS.

Bara månader senare utförs den första historiska operationen på KS i Sverige, där en patient fick sin luftstrupe ersatt av en konstgjord variant gjord av plast som skulle visa aldrig läka ihop med patientens kropp.

**Felländer-Tsai och Cardell **har som SvD berättat tidigare, fortsatt att förespråka Macchiarini så att hans anställning hela tiden har förlängts.

Ytterligare tre transplantationer med den otillåtna metoden hann göras i Sverige innan läkare larmade om att patienterna blev mycket dåliga och att forskningsresultat ska ha fabricerats.

SvD har sökt brevförfattarna på KI utan att lyckas. Frågan är om KI någonsin kontaktade rättsliga myndigheter i Italien för att få en bild av anklagelserna, eller om brevförfattarna på något sätt förde informationen vidare internt.

Anders Hamsten var inte rektor på KI 2010, men var med och skrev under när KI-kirurgens anställning senare förlängdes.

– Jag har beslutat att föreslå konsistoriet att initiera en utredning som ska se över alla delar av Macchiarinis verksamhet vid KI, inklusive rekryteringsprocessen. En sådan utredning kommer att ge svar på hur man sett på det faktum att Macchiarini varit föremål för anklagelser och utredning i Italien, skriver Anders Hamsten till SvD.

Historien om KI-kirurgen har bara börjat svd.se Läs SvD:s samlade granskning av KI-kirurgen svd.se
Annons

Paolo Macchiarini visar upp den konstgjorda luftstrupen på en presskonferens i USA 2013.

Foto: David Zalaznik/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X