Recension

Ellen Key. En europeisk intellektuellKeys idéer väcker nyfikenhet på livet

VÄRLDSFÖRBÄTTRARE Att kropp och själ är ett var en av de många tankar som vägledde Ellen Key och som gör henne modern än i dag. Ronny Ambjörnssons biografi är en monumental presentation av en tid och dess idéer.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Länge hade jag en ganska fördomsfull bild av Ellen Key, som en svärmisk och smått löjlig figur med åsikter om det mesta. Jag tror inte att jag är ensam om det. Början till förändringen kom när jag såg ett foto av henne tillsammans med sin hund Wild i trädgården vid Omberg och upptäckte en kvinna med skarp och nästan farlig blick, en kvinna som själv såg lite vild ut. Att det yttre så kan spela in är kanske inget att skämmas för, Ronny Ambjörnsson talar i sitt förord om ”tantsyndromet” som förminskar och förvanskar medelålders kvinnor och som Ellen Key inte är ensam om att ha lidit under. Själv är jag glad över att ungdomens dumhet är ett passerat stadium. Numera har jag en bild av Ellen Key och Wild i mitt arbetsrum.

Ronny Ambjörnsson disputerade 1974 på en avhandling om Ellen Key och feminismen, och när han nu återkommer med en biografi är det, skriver han, en bok som det tagit honom hela hans vuxna liv att åstadkomma. Han har velat närma sig sitt ämne från alla tänkbara utgångspunkter, inte bara spegla Keys syn på kvinnofrågan utan också på pedagogik, litteratur, religion, filosofi, konst och vardagsestetik, och han skildrar henne i alla hennes roller, som föreläsare och författare, förkunnare och introduktör.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons