Analys

Catrin Ormestad:Kerry försöker lösa dödläge

Den senaste förhandlingsrundan mellan israeler och palestinier 2010 varade 16 timmar. Det var tionde gången som direkta samtal förts utan annat resultat än mer våld. I dag sätter sig parterna ned för att åter försöka lösa det som USA:s utrikesminister John Kerry har beskrivit som ”alla konflikters farfar”.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Palestinier och Israeler marscherar vid damaskusporten på Jerusalemdagen.

Palestinier och Israeler marscherar vid damaskusporten på Jerusalemdagen.

Foto: AP PHOTO/SEBASTIAN SCHEINER
Annons

Den israeliska regeringen gick i sista stund med på att frige 104 palestinska fångar, ett villkor för att palestinierna skulle gå med på att återuppta fredsförhandlingarna. Israels justitieminister Tzipi Livni och den palestinska chefsförhandlaren Saeb Erekat möttes i går kväll i Washington för en informell middag.

Det faktum att det betraktas som en framgång att parterna överhuvudtaget har gått med på att samtala säger något om hur låga förväntningarna är. De står fortfarande milslångt ifrån varandra i praktiskt taget alla frågor och förtro- endet är på noll. Båda sidor misstänker att den andre har kommit till Washington bara för att slippa få skulden för att ha torpederat konferensens värd och initiativtagare John Kerrys ansträngningar. Båda sidor har förmodligen rätt.

Annons
Annons
Annons