Annons
X
Annons
X
Litteratur
Recension

Plötsligt knackar det på dörren Keret gör verkligheten mer sagolik

Israelen Etgar Keret har jämförts med Franz Kafka och Woody Allen. Hans skruvade värld ligger alltid dikt an mot vår egen, gör den tydligare.

[object Object]
Etgar Keret, född 1967 i Tel Aviv, är vid sidan av sitt författarskap också verksam som filmregissör och filmmanusförfattare. Foto: MURDO MACLEOD

Plötsligt knackar det på dörren

Författare
Genre
Prosa
Förlag
349 s. Brombergs

(Pitkom defikah ba-delet/Suddenly a knock on the door) Övers: Kristian Wikström

Att berätta en bra historia på beställning är inte det lättaste. Att tvingas göra det under vapenhot borde vara näst intill omöjligt. Men det är precis vad den stackars författaren i titelnovellen i Etgar Kerets senaste samling råkar ut för. Tre beväpnade män har trängt sig in i hans lägenhet och slagit sig ner i soffan. Nu kräver de att få höra en historia. Författaren börjar nervöst återberätta det han just varit med om, men avbryts bryskt av en av männen som viftar med sin revolver och säger:

”Det där är ingen historia. Det är en ögonvittnesskildring. Det är ju exakt vad som har hänt här i dag! Det är ju precis den skiten vi vill fly ifrån. Kom inte och dumpa nån jävla realism på oss nu också. Du måste anstränga dig lite, mannen. Skapa, hitta på. Använd din fantasi.”

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ovanstående skulle kunna ses som en sorts programförklaring för Etgar Kerets smarta och mångtydiga berättande. Nån jävla realism har denne israeliske novellist, filmregissör och manusförfattare sannerligen aldrig dumpat på sina läsare. Hans ledord har alltid varit just hitta på och fantasi. Men hans absurda och skruvade värld ligger alltid dikt an mot vår egen. Han vränger ut och in på verkligheten och klär den i sagans dräkt, och lyckas i sina bästa stunder göra den både tydligare och mer fantastisk.

  Annons
  X

  ”Plötsligt knackar det på dörren” är den tredje boken av Etgar Keret som ges ut i svensk översättning. Den innehåller inte mindre än 38 noveller, varav de flesta är mycket korta och många är humoristiska, om än på ett ofta sorglustigt och rörande och ibland rentav sedelärande sätt.

  **I den här samlingen **möter vi bland många andra mannen som njuter av att kunna kalla sig änkling och under en tågresa konfronteras med sin döda hustru i en liten pudels skepnad. En kvinna upptäcker ett blixtlås under sin pojkväns tunga och när hon drar upp det öppnas han upp som ett ostron och visar sig innehålla en alkoholpimplande tysk med bockskägg. En ung man som berömmer sig om att vara bra på att ljuga råkar hitta en väg in till en parallell värld, där han upptäcker att alla hans lögner har antagit konkret form och blivit verkliga.

  Kerets noveller girar inte sällan iväg åt ett helt annat håll än det förväntade, för att efter diverse turer landa i ett häpet aha. Många ser också mer okomplicerade ut på ytan än de faktiskt är: det lönar sig att läsa uppmärksamt. Samlingen hade dock mått bra av att gallras hårdare. Flera av de allra kortaste texterna liknar mer utkast och skisser än färdiga berättelser, en sorts skojiga idéer som författaren inte orkat genomföra fullt ut.

  Av en israelisk författare förväntar man sig måhända att han på ett eller annat sätt ska beröra den politiska situationen i hemlandet, och visst glimtar den förbi här och var i dessa noveller. Men kanske är det just den sortens krav och förväntningar som Keret vill slippa ifrån. Det som framför allt intresserar honom är i stället vad det innebär att vara människa. Han skriver om parrelationer, familjeliv och vänskap, om kärlek och identitet, lust och lögner – allt med en sprudlande energi och ett rappt, snärtigt och vardagsnära språk. Etgar Keret har jämförts med bland andra Franz Kafka och Woody Allen, men när det kommer till kritan liknar han mest bara sig själv.

  Eva Johansson

  Annons
  Annons
  X

  Etgar Keret, född 1967 i Tel Aviv, är vid sidan av sitt författarskap också verksam som filmregissör och filmmanusförfattare.

  Foto: MURDO MACLEOD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X