Annons

Kent State. Fyra döda i OhioKent State är en öm punkt i USA:s historia

4 maj, 1970. En ung student ligger skadad vid Kent State University efter att delstatens nationalgarde öppnat eld mot demonstranterna.
4 maj, 1970. En ung student ligger skadad vid Kent State University efter att delstatens nationalgarde öppnat eld mot demonstranterna. Foto: TT

Våren 1970 skjuter delstaten Ohios nationalgarde rakt in i en protesterande folkmassa. Fyra studenter dör och nio skadas. En vecka senare anser en majoritet av det amerikanska folket att de har sig själva att skylla för sin död. Serietecknaren Derf Backderf berättar om en öm punkt i USA:s historia.

Under strecket
Publicerad

Ur Derf Backderfs ”Kent Sate. Fyra döda i Ohio”.

Vad ska man göra med historien, om inte berätta om den? Våren 1970 invaderar USA Kambodja. Nixon, som lovat att kalla hem amerikanska trupper från Vietnam, återupprättar inkallelselotteriet för att samla styrkor ur ett land som varit i krig i femton år. 

Polariseringen kring kriget delar USA och särskilt på högskolorna växer antikrigsrörelsen sig stark. Vid en protestdemonstration på Kent State University skjuter delstatens nationalgarde rakt in i folkmassan. Fyra studenter dör och nio skadas. Några är demonstranter, andra förbipasserande. De flesta skjuts i ryggen. Enligt en opinionsundersökning en vecka efter skjutningen anser 58 procent av det amerikanska folket att studenterna har sig själva att skylla för sin död.

Annons
Annons
Annons