Annons
X
Annons
X

Kent Persson ny partisekreterare

Sofia Arkelsten får lämna posten som partisekreterare för Moderaterna.

Hennes efterträdare, Kent Persson, presenterades på en pressträff vid M:s partikansli i Gamla stan klockan 10.30.

SvD.se rapporterade direkt.

[object Object]
Kent Persson blir Moderaternas nye partisekreterare efter Sofia Arkelsten. Han presenterades av statsminister Fredrik Reinfeldt vid en presskonferens på Moderaternas partihögkvarter i stockholm. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Nu har pressträffen börjat.

– Sofia Arkelsten slutar, om det är vi överens. Hon vill ha en ny inriktning på sitt liv och vi kommer att återkomma om det, säger Fredrik Reinfeldt.

Nya partisekreteraren, Kent Persson, finns med på pressträffen.

Annons
X

Reinfeldt talar nu om politiska frågor som kommer bli viktiga för Moderaterna att ta fram starka förslag kring framöver, inte minst arbetsmarknadspolitiken. Han konstaterar sedan att Kent Perssons inträde blir en del av en ”tempoökning” för Moderaterna.

– Vi ska jobba närmare människor i hela landet, och vi kommer att gradvis förändra så det blir möjligt. Vi har en ny politisk motståndare. Socialdemokraterna har bytt ledning. I stort säger de att vi har haft rätt, de använder till stor del våra beskrivningar av läget, det visar på M:s dominans i svensk politik.

Reinfeldt säger samtidigt att S har flera politiska förslag som är ”nära nog okända för svenska folket”. Det handlar bland annat om skattehöjningar som kommer att leda till färre jobb, enligt Reinfeldt, som också hävdar att den borgerliga alliansen är ”det enda egentliga regeringsalternativet”.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Statsministern fortsätter nu att kritisera S för att bygga orimliga förväntningar.

  – Kent Persson innebär en tempoökning, att vi på allvar tar ett nytt politiskt läge, att vi förbereder oss för att vinna ett tredje val.

  Nu lämnar han över ordet till Kent Persson.

  – Jag är glad och hedrad över uppdraget att bli M:s partisekreterare, ett uppdrag jag ser fram emot. Jag, mer än någon annan, vill vinna valet 2014 och det är också grundskälet till att jag valt att tacka ja.

  Persson talar nu om vikten av förnyelse och att ”vinna och återvinna förtroende hos väljarna varje dag”.

  – Vi vann valet 2006 och 2010 i grunden för att vi som Moderater förnyade oss. Och det ska vi göra igen. Det handlar i grunden om att se samhällsproblemen och det gör man genom att tala med människor. Det är så man ser vilka utmaningarna är i människors liv, och det är där man hittar svaren.

  Nu ökar partiet tempot i förnyelsearbetet, enligt Persson.

  – Vi måste klara av att ge väljarna svar på de politiska frågorna varje dag. Den viktigaste frågan inför valet 2014 är jobben. Vi har minskat utanförskapet i en tid med globala finanskriser. Jobbfrågan handlar om att människor ska kunna leva på sitt lön, få en möjlighet att göra rätt för sig, och utifrån sina förmågor kunna arbeta och bidra till samhällsbygget.

  Kent Persson säger att han är glad att ”också S” ser att den här frågan är viktig.

  – Vi kommer nu höja tempot för att få full sysselsättning i detta land, och jag väntar med spänning på att se vilka besked S kan ge om det.

  Kent Persson ser som sin främsta uppgift att, just, öka tempot, och ta de politiska motståndarna på allvar.

  – Jag har varit i en miljö där S har varit starka i många år. Jag har respekt för dem, men vågar också utmana dem, säger han.

  M ska ”leda det politiska samtalet i Sverige”, säger också Persson, som säger att han bidragit till att skapa ordning och redo i partiet i Örebro. Han säger också att han kommer att fortsätta att värna sin familj och beskriver nu de friluftsaktiviteter som hans familj ägnar sig åt under olika årstider.

  Vad ska Arkelsten göra nu, frågar en journalist.

  – Det kommer jag återkomma till, säger Reinfeldt, som inte svarar direkt på frågan om Arkelsten fått sparken från sin roll.

  Kent Persson säger att Sofia Arkelsten ”gjort ett fantastiskt jobb i förnyelsen.”

  Hur kommer det sig att Arkelsten lämnar efter så kort tid?

  – Jag är överens med Sofia i detta. Och som jag har sagt, hon vill ha en annan inriktning på sitt liv, och mer om det kommer vi återkomma till, säger Fredrik Reinfeldt.

  När du presenterade Arkelsten sa du ungefär samma saker, om förnyelse. Vad är det Kent Persson ska lyckas med som inte Arkelsten gjort?

  – Kent Persson tillträder 2012 i syfte att vinna ett val 2014 i ett läge där Sverige genomgått flera kraftiga förändringar. I det här läget så är Kent Persson rätt person, och det är en mycket svår uppgift. Vi tar på stort allvar att vi har ett opinionsunderläge och att vi har en motståndare som verkar ha som taktik att gömma många av sina förslag.

  Kent Persson får en fråga om han tänker driva – vilket han ska ha gjort i Örebro kommun – frågan om rätt till heltid för deltidsarbetande.

  – Absolut, det är en av mina hjärtefrågor. Skälet till att jag varit ute och lyssnat på kvinnorna, för ofta är det kvinnor som tvingas jobba deltid i kommun och landsting, den första frågan de ställer till mig är, hur ska de kunna leva på sin lön, säger Kent Persson, som sedan svarar nej på frågan om det ska bli en lagstadgad rätt till heltid.

  Fredrik Reinfeldt talar om att det inte kan handla om lagstiftning, ”och sedan har vi löst det”, utan att deltidsproblematiken är en fråga om ”hur samhället fungerar”. Det krävs åtgärder exempelvis kring en stark förskola för att fler ska kunna känna att man klarar att gå över till heltid, enligt statsministern.

  Presskonferensen avslutas och Reinfeldt och Persson går in på enskilda intervjuer. Kent Persson får bland annat berätta att han äger fonder, enbart sitter i styrelser för kommunala bolag samt att han betalar tv-licens.

  Återkommande uttryck som han upprepar i flera intervjuer är att Sverige nu befinner sig i ett ”nytt politiskt landskap” med den nya socialdemokratiska ledningen och det därför behövs en ”tempoökning” inom moderaterna för att vinna valet 2014.

  Kent Persson har bloggat om politik under en längre tid och Fredrik Reinfeldt framhåller bland annat hans kunskap inom sociala medel som en tillgång för partiet. Själv säger han:

  – Vår politik ska vara där människor är. Sociala medier tar allt större plats och därför måste vi finnas även där. Men jag skriver inte samma sak på facebook som på twitter, de kompletterar varandra, säger Kent Persson.

  Exakt hur många vänner han har på facebook vet han dock inte.

  Upp till bevis för Kent Persson blog.svd.se Kommunpolitiker blir partisekreterare blog.svd.se Kent Persson ville se MP-samarbete blog.svd.se

  SvD

  Annons
  Annons
  X

  Kent Persson blir Moderaternas nye partisekreterare efter Sofia Arkelsten. Han presenterades av statsminister Fredrik Reinfeldt vid en presskonferens på Moderaternas partihögkvarter i stockholm.

  Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X