Annons
X
Annons
X

Kent kämpar mot mörkret

Kent ville göra en platta för alla - inte bara för hipsters. På 17 dagar, i ett franskt flow, spelade bandet in nya, lättillgängliga ”Jag är inte rädd för mörkret”.

Av Spektra, TT

Titeln är en besvärjelse mot det svarta och svåra i livet.

– Det är ett mantra, ”jag är inte rädd för mörkret, jag är inte rädd för mörkret...”. Det är en uppmaning till en själv. Mörkret kommer i olika former, man måste ändå möta det även om det är jävligt svårt, säger Jocke Berg.

Syntharna har fått vila för ett sound som mer närmar sig hur bandet låter live. Men texterna har inte blivit mindre svarta på ”Jag är inte rädd för mörkret”. Flera av låtarna andas oro, tvivel och rädsla, både rent personligt och inför vårt gemensamma samhällsbygge.

Annons
X

– När man har barn som vi börjar man tänka mycket på vilket land de kommer att växa upp i, vad de har för chanser och vilka ideal som råder. Det finns ganska mycket otäcka strömningar nu och det färgar av sig på det man skriver, säger Jocke Berg.

Men är det han gör politiskt? Nej, svarar han.

– Jag skulle inte kalla det politiskt, även om jag skulle säga att det står väldigt, väldigt klart var jag står politiskt.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Tillsammans med Sami Sirviö, Markus Mustonen och Martin Sköld sitter han uppflugen på ett podium på Berns i Stockholm. Kent har valt att skippa enskilda intervjuer om den nya skivan och kallat till presskonferens - en hårt kritiserad sådan. Men just den här dagen lever bandet inte upp till epitetet ”Sveriges mest mediefientliga band”, utan svarar öppet och avslappnat på frågor från alla de journalister, bloggare och hängivna Kentfans som är på plats.

  ”Jag är inte rädd för mörkret” spelades in under 17 novemberdagar i en studio i Provence. Arbetet var ovanligt friktionsfritt, flöt på så snabbt att det nästan är personligt Kent-rekord. Ambitionen den här gången var att vara göra motsatsen till den lite smalare ”En plats i solen”.

  – Den här känns väldigt öppen, välkomnande och härlig på något sätt. Det är inget hipster-skit. Det är inte gjort bara för en liten grupp utan för alla möjliga människor - för alla, säger Martin Sköld.

  Singeln ”999” fick i en kvällstidning rubriken ”grillrock”. Men det faktum att Jocke Berg numera sjunger om tända grillar och frånskilda män som har skuldkänslor för sina barn betyder inte att Kent genomlider en medelålderskris, hävdar bandmedlemmarna.

  – De har vi nog haft redan. Vi är klara med det nu, svarar Sami Sirviö.

  Inte heller ska de följa The Arks och Soundtrack of Our Lives exempel och stänga igen butiken. Kent är inget livslångt åtagande, men ännu så länge har de fyra alldeles för kul för att vilja lägga av. Och Kent-fansen lär inte få se bandet i tv:s största musiktävling.

  – Eller jo, efter presskonferensen är det straight to Melodifestivalen. Det är grande finale - det sista magplasket, skämtar Jocke Berg.

  Stockholm TT Spektra

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X