Annons

Kenneth Gärdestad död – hyllad för musiken med Ted

Ted och Kenneth Gärdestad. Arkivbild.
Ted och Kenneth Gärdestad. Arkivbild. Foto: Pawel Flato/Scanpix

Han skrev texterna till några av den svenska pophistoriens mest odödliga låtar – men stod medialt i skuggan av sin berömde bror Ted. Nu har Kenneth Gärdestad gått ur tiden, 69 år gammal.

Under strecket
TT TT
Publicerad

Kenneth Gärdestad skrev texterna till de flesta av brodern Teds låtar. Sedan flera decennier tillbaka ingår de i den svenska musikhistoriens låtskatt. Arkivbild.

Foto: Malin Hoelstad/SvD/TTBild 1 av 3

På Grammisgalan i år fick Kenneth Gärdestad ta emot ett hederspris ur kulturminister Alice Bah Kuhnkes hand. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson / TTBild 2 av 3

Kenneth Gärdestad kämpade för att förverkliga drömmen om en spelfilm om brodern Teds liv. I januari i år kunde han, svårt sjukdomsmärkt, gå på premiären för "Ted – för kärlekens skull". Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer / TTBild 3 av 3

Låtar som "Jag vill ha en egen måne" och "Sol, vind och vatten" ingår sedan flera decennier tillbaka i den svenska popskatten och de allra flesta kan sjunga med i de på ytan enkla, men poetiska textraderna.

Många förknippar dem med Ted Gärdestad, men det är inte alla som vet att det var Teds bror Kenneth som skrev texterna till dem. På senare år kom Kenneth Gärdestad dock att lyftas fram offentligt i olika prissammanhang. 2016 fick han Musikförläggarnas hederspris för "den drömväv av tidlösa berättelser han delat med oss", 2017 tilldelades han Orusts stora Evert Taube-pris och på Grammisgalan i år delade kulturminister Alice Bah Kuhnke ut galans hederspris till honom för hans insatser för det svenska musiklivet.

Annons
Annons
Annons