X
Annons
X
Kultur
Reportage

Kenan Malik: Identitet har blivit ett självändamål

2016 var året som definitivt slog hål på idén om den västerländska demokratin som historiens slutpunkt. Kenan Malik ser hur identitetsfrågor har blivit ett självändamål i politiska rörelser och befarar att 2017 blir än mer tumultartat.

Nedmontering av en Leninstaty i Berlin 1991.
Nedmontering av en Leninstaty i Berlin 1991. Foto: Piel Patrick/IBL

"Det vi bevittnar kan vara slutet på mänsklighetens ideologiska utveckling och universaliseringen av den västerländska liberala demokratin som den slutliga formen av mänskligt styre." Så skrev den amerikanske statsvetaren Francis Fukuyama i sin viktiga essä "The end of history?" (1989). Han fortsatte: "I och med Sovjetunionens fall kommer kampen för erkännande, viljan att riskera sitt eget liv för ett abstrakt mål, den världsomspännande ideologiska kamp som framkallade djärvhet, mod, fantasi och idealism att ersättas av ekonomiska kalkyler, ett ändlöst uppklarande av tekniska problem, miljöfrågor, och tillfredsställande av sofistikerade konsumentbehov."

Fukuyamas argument började ifrågasättas mer eller mindre i samma stund som han slutförde sin essä. Islamismens framväxt, uppkomsten av etniska konflikter, utmaningen från Kina – flera nya skeenden utmanade föreställningen om historiens slutpunkt.

Nedmontering av en Leninstaty i Berlin 1991.

Foto: Piel Patrick/IBL Bild 1 av 3

Brexit-demonstranter.

Foto: Vickie Flores/IBL Bild 2 av 3

Trumpväljare i Wilkes-Barre.

Foto: Evan Vucci /AP Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X