Kemikalierester i maten

I hälften av 77 000 prover från mer än 500 livsmedel finns rester av kemiska bekämpningsmedel, visar en EU-rapport. Men bara i ett fåtal fall anser EU:s livsmedelsmyndighet att halterna kan vara farliga.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad
Fruktdisk på lokal matbutik i Stockholm.

Fruktdisk på lokal matbutik i Stockholm.

Foto: HASSE HOLMBERG / SCANPIX
Annons

Havre, vindruvor, jordgubbar, citrusfrukter och lever ligger högt upp på listan, både vad gäller mängder och antalet bekämpningsmedelsrester i samma prov. I vindruvor har bland annat cancerogena ämnen hittats, skriver Dagens Nyheter.

Resultaten kommer från Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA). De presenterar årligen en rapport om bekämpningsmedel i mat. Årets rapport, som redovisades förra veckan, bygger på prover som togs 2010.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons