Annons
X
Annons
X

Kemikalier bakom folksjukdomar

Kopplingen mellan hormonstörande kemikalier och sjukdomar som cancer, fetma och diabetes är betydligt starkare än vad man hittills trott.

Av TT
(uppdaterad)

Nu kräver forskare nya regler - omedelbart.

Det konstaterar forskare i en WHO-rapport som har letts av Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet.

– Endokrina sjukdomar är vanliga och ökar och vi kan visa på kopplingar till hormonstörande kemikalier. Ökningstakten är sådan att genetiska sjukdomar inte kan vara enda förklaringen, säger Åke Bergman.

Annons
X

Till dessa sjukdomar räknas exempelvis bröst-, testikel-, sköldkörtel- och prostatacancer samt sjukdomar som fetma/diabetes, dålig spermakvalitet, tidig bröstutveckling, avbrutna graviditeter, med mera.

Åtminstone ett tusental kemikalier bör regleras omgående, anser Åke Bergman.

– Det är bara en gissning, men antalet bör ligga där någonstans. Sammanlagt handlar det om mellan 100 000 och 150 000 olika ämnen. Det är allt från ftalater till flamskyddsmedel. De senaste tio åren har vi gjort enorma landvinningar på det vetenskapliga området genom att kartlägga dessa ämnen och kopplingen till flera sjukdomar. Vi börjar förstå hur de påverkar oss människor och nu är det dags för politikerna att reagera.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  TT: Var finns dessa ämnen?

  – De finns överallt, i naturen. Det finns inte en enda population på hela jorden som inte är påverkad.

  EU-parlamentarikern Åsa Westlund (S), som är ansvarig för hormonstörande ämnen i EU:s miljöutskott, ser WHO-rapporten som mycket viktig. Inte minst för att skynda på arbetet med att få en ny lagstiftning på plats.

  – Jag är väldigt orolig för dessa ämnen. Rapporten är viktig för att den tar död på argumentet att det inte finns tillräckligt med vetenskapligt stöd för oss politiker att inte agera.

  TT: Hur många ämnen handlar det om?

  – Rapporten pratar om mellan 800 och 1 000 ämnen som bör förbjudas. Men det är en del av problemet att vi faktiskt inte vet hur många ämnen det handlar om.

  TT: När kan en ny lagstiftning vara på plats?

  – Jag hoppas på 2015. Vi har nu tagit fram ett betänkande som parlamentet ska ta ställning till i mars. Om det ställer sig bakom det går frågan till kommissionen som i så fall ska ta fram ett konkret lagförslag, som sedan parlamentet ska besluta om.

  QUIZ | Har du koll på åren som gått?

  2012: Vilket öknamnfick skandalkaptenen? quiz.svd.se 2011: Katastrofer ochstörtade diktatorer quiz.svd.se 2010: Vad minns duav skandalernas år? quiz.svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X