Annons

Kemikaliecocktail i mat utreds av EU

Kunskapen om vad som händer när vi utsätts för en mix av olika kemikalier är liten. Nyligen inleddes ett EU-projekt där bland andra svenska forskare från Karolinska Institutet ska försöka ta reda på hur vi påverkas av maten vi stoppar i oss.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Ett fyraårigt EU-projekt söker svar på hur blandningar av kemikalier i mat påverkar människor.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TTBild 1 av 5

”Ja, jag har tänkt på kemikalierna i färdigrätter, för jag jobbar inom hemtjänsten, men för min egen del är jag inte så petig. Jag undviker inget särskilt förutom att köpa frukt när jag är utomlands”, säger Noor Salih, 24, här tillsammans med och Sara Salih, 20, Göteborg.

Foto: Tomas OneborgBild 2 av 5

Funderar du över kemikalier i mat? – Jag försöker köpa svenska livsmedel men i övrigt funderar jag inte på det så mycket. Men vad blandningen av alla kemikalier blir kan man ju undra, säger Catharina Melldal, 67, Solna.

Foto: Tomas OneborgBild 3 av 5

Funderar du över kemikalier i mat? – Nej, jag funderar inte så mycket på det, jag litar nog på de kontroller som görs och köper sällan ekologiskt. Man bryr sig men inte så mycket att man agerar, säger Per Andersson, 72, Stockholm.

Foto: Tomas OneborgBild 4 av 5
Foto: Lars PehrsonBild 5 av 5

Ett fyraårigt EU-projekt söker svar på hur blandningar av kemikalier i mat påverkar människor.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TTBild 1 av 1
Ett fyraårigt EU-projekt söker svar på hur blandningar av kemikalier i mat påverkar människor.
Ett fyraårigt EU-projekt söker svar på hur blandningar av kemikalier i mat påverkar människor. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Var för sig kan kemikaliernas effekter relativt enkelt studeras. Men med tanke på det otaliga mängder kombinationer som är möjliga är det svårt att säga exakt vad som händer när vi exponeras för flera av dem samtidigt.

Annons
Annons
Annons