Keltisk kvinna förebild för Birgitta

Heliga Birgitta fick sitt namn från Brigida, en keltisk kvinna som växte upp som slav hos en druid. Brigida grundade 900 år före Heliga Birgitta ett kloster på Irland för både män och kvinnor under kvinnlig ledning. Också Heliga Birgittas uppenbarelser har en parallell i Brigidas liv.

Under strecket
Publicerad
Annons

Nästa år är det 700 år sedan Birgitta Birgersdotter av Finsta föddes i Uppland. Ett storslaget jubileum planeras över en märklig kvinna som blivit symbol för Sverige som en del av Europa. Hon företog tillsammans med maken Ulf Gudmarsson 1341-42 en pilgrimsfärd till Santiago di Compostela i nordvästra Spanien. Legenden om en pilgrimsfärd till Nidaros kan inte verifieras. Däremot vet vi att hon mot slutet av sitt liv var i Jerusalem, som genom korstågen kommit att ingå i det europeiska perspektivet. 1349 lämnade hon Sverige och bosatte sig i Rom där hon 24 år senare avled.

Redan i föräldrarnas val av namn för den nyfödda dottern möter vi en övernationell europeisk programförklaring. Birgitta är inget förkristet nordiskt namn. Det finns inte i fornkyrkans helgonlegender. Namnet är irländskt och kommer från Brigida (S:t Brigid), ett helgon på mellersta Irland på 500-talet. Brigida var en av den tidiga medeltidskyrkans mest uppskattade gestalter, också i Sverige. Hon är förebilden för alla senare Birgittor.

Annons
Annons
Annons